Топла или студена вода? Ето коя е по-полезна

Вода

Водата е жизнено важна за живота ни. Колкото повече пием, толкова по-добре. Ключово за това да се възползваме максимално от ползите ѝ обаче се оказва нейната температура.

Когато сме жадни, рядко се замисляме каква е водата, която пием. Редица експерти, а и обикновени хора, от десетилетия се чудят дали топлата или студената е по-добрият избор. Още древната медицина от типа на Аюрведа, която е възникнала в Индия преди повече от 3000 години, както и традиционната китайска медицина говорят за това колко е важна температурата и ефекта, който тя оказва върху тялото.

Температурата на тялото ни обичайно е около 36.3-37 C, т.е. доста по-различна от температурата на чаша студена вода. Предците ни са следвали убеждението, че топлата вода е за предпочитане при всички случаи. Съвременната медицина обаче я препоръчва само понякога. В летните месеци ни се пие студена вода, а когато сме болни или ние е студено, копнеем за топъл чай. Специалистите съветват да слушаме тялото, но не на 100 %.

Студена вода

Хидратация

Студената вода се препоръчва при тренировки, тъй като по време на упражнения телесната температура се покачва. Чрез потта тялото ни се опитва да я смъкне и по този начин да я нормализира. С нея обаче губим много течности. Студената вода не само ни помага да се хидратираме, но и да свалим температурата. Залагайки на нея, ще задържите по-ниската телесна температура.

Друг случай, при който е редно да изберете студената вода, е при висока температура - тя ще помогне на тялото да се охлади. Многото течности ви помагат да изхвърлите бактериите и вирусите. За да балансирате изгубените електролити, към студената вода е добре да добавите парче свеж лимон и щипка морска сол.

Ако се борите с излишните килограми, студената вода е за вас. Тя забързва метаболизма и ни помага да изгорим 70 допълнителни калории на ден. Това се равнява на 15-минутна разходка, което, при условие, че не ви коства нищо, си е сериозна загуба.

Топла вода

Топла вода

Повечето сутрешни напитки са топли. За това определено си има причина. Според Аюрведа пиенето на топла вода сутрин стимулира храносмилането, а според съвременните учени пиенето на студена вода при хранене пречи на храносмилането. Тялото ни се нуждае от повече енергия, за да затопли студените напитки и храни. Ако имате проблем с храносмилането, то не съчетавайте храната със студени напитки.

Вода с лимон

Ако искате да се детоксикирате, водата на стайна температура с малко лимонов сок е вашият избор. Тя изисква най-малко енергия от тялото, за да бъде усвоена. Лимоновият сок пък стимулира храносмилането и изхвърлянето на токсини. Ако искате оптимални ефекти, добавете парченца краставица и мента към водата.

При болка правилният избор отново е топлата вода. Тя стимулира кръвообращението и ни помага да се преборим по-бързо с проблема. Това я прави идеална и срещу менструални болки.

Вода с краставица

Състояния като запек се влияят добре от топлата вода. Основната причина за запека е дехидратацията. Ето защо е много важно да пиете повече течности. Топлата вода пък стимулира кръвообращението. В същото време има по-успокояващо действие върху стомашния тракт спрямо студената вода.

В останалите случаи

Вода

Отделно от посочените случаи, експертите препоръчват да пиете вода със стайна температура.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати