Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Невероятните ползи от консумацията на гъби

Невероятните ползи от консумацията на гъби

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
1712k

Гъбите съдържат някои от най-мощните природни лекарства на планетата. Около 100 вида се изследват за техните ползи за здравето и много от наистина се открояват заради способността им да осигурят огромна подкрепа на вашата имунна система.

Наскоро представени проучвания за гъбите разкриват голямо разнообразие от ползи за здравето, включително регулиране на теглото, подобрено хранене, повишени нива на витамин D и повишена имунна система.

Едно от веществата в гъбите е идентифицирано като потенциално лекарство за рак.

По-нови проучвания показват още, че гъбите имат мощни противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за страдащите от заболявания като астма, ревматоиден артрит, бъбречна недостатъчност и увреждане от инсулт.

Важно е да ядете само биологично отглеждани гъби. Известно е, че гъбите концентрират тежки метали, както и замърсители на въздуха и водата, така че условията за здравословно отглеждане са критичен фактор.

Като защита срещу бактериална инвазия, гъбите са развили силни антибиотици, които също са ефективни и за нас. Пеницилин, стрептомицин и тетрациклин идват именно от гъбични екстракти.

Заместването на червено месо с бели гъби може да помогне за подобряване на загубата на тегло.

В едно проучване се установява, че добавянето на една или две порции сушени гъби има благоприятен, модулиращ ефект върху функцията на имунната система.

Друго проучване, проведено върху мишки, установило, че белите гъби увеличават адаптивния имунен отговор към салмонела.

Традиционната китайска гъба има възможни антидепресантни ефекти, предпазва черния дроб и бъбреците, увеличава притока на кръв, помага да се нормализират нивата на холестерола и се използва за лечение на хепатит В.

От казаното дотук става ясно, че гъбите са сред най-полезните храни и е добре да ги включвате по-често в диетата си. Преди това обаче се уверете, че те са биологично отглеждани, за да се избегнат вредните замърсители, които те абсорбират от околната среда. Също така избягвайте да събирате гъби в дивата природа, ако не сте добре запознати с тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати