Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Гликемичен индекс на различните видове месо

Гликемичен индекс на различните видове месо

Риба

Гликемичният индекс е показател, който показва с каква скорост един продукт се преобразува в глюкоза. Глюкозата е главен източник на енергия в организма. Показва след консумацията на различните храни до колко се повишават нивата на кръвната захар.

Високият гликемичен индекс показва, че продукта се преобразува по-бързо.

Гликемичният индекс на глюкозата 100. Гликемичният показател на всеки хранителен продукт се сравнява с този на глюкозата.

Глюкозата в човешкият организъм осигурява горивото на мозъка.

При консумиране на храни с висок гликемичен индекс се покачват бързо нивата на кръвната захар. Това, от своя страна, води до образуването в организма на инсулин. Той понижава нивата на кръвната захар. По този начин мастните натрупвания не се преобразуват веднага в глюкоза.

Храните с нисък гликемин индекс са основен елемент в доста диети.

В зависимост от гликемичния индекс храните се разделят на три групи:

- Храни с нисък гликемичен индекс - това са храни, които са с гликемичен индекс под 55 се смятат за нисък индекс;

- Храни със среден гликемичен индекс - е тази група попадат храни с гликемичен индекс от 55 до 70;

- Храни с висок гликемичен индекс - при храни, за които гликемичният индекс е над 70, се смятат за висок индекс.

Гликемичен индекс на различните видове месо

- Свинското месо има гликемичен индекс 50.

- При говеждото месо той е 40.

- Пилешкото месо е с гликемичен индекс 30.

- При рибата гликемичният индекс е 38.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати