Пъпеш при бременност - полезен или вреден?

Пъпеш при бременност - полезен или вреден?

Пъпешът е плод, който съдържа много витамини от групата В и витамин С. Също така този полезен плод съдържа и желязо и фолиева киселина, които са много важни за организма на бременната жена. Приемът на фолиевата киселина е от особено голямо значение по време на бременността и е много важна за правилното развитие на бебето.

Желязото също е елемент, който обичайно не достига в организма при бременност и се набавя чрез хранителни добавки. Но най-добрият начин е да набавяме фолиева киселина и желязо по естествен път - чрез храната. Фолиевата киселина е полезна за всеки човек и дори в някои държави хлябът и други храни са обогатени с фолиева киселина.

Количеството витамини и други полезни вещества в пъпеша зависят от сорта на пъпеша, както и от това колко е узрял плодът.

Пъпешът влияе благоприятно и на храносмилането, което е нарушено при много бременни жени. Този плод има и слабително свойство, а е добре известен фактът, че много бременни страдат от запек. Затова можем да кажем, че бременните могат спокойно да хапват пъпеш, тъй като това ще донесе много ползи за организмът им, както и за организма на растящото в тях бебе.

Пъпеш при бременност - полезен или вреден?

Други ползи за организма, когато си хапваме пъпеш са, че утолява жаждата, т.е. набавяме си голямо количество течности. За бременната жена е важно да пие много течности, за да се чувства добре. Също така определени вещества в пъпеша влияят и успокояващо на нервната система, което също е полезно за жената по време на бременността, тъй като всяко притеснение по време на бременността се отразява и на бебето.

По време на бременността много бременни имат различни оплаквания. Много често те са свързани с неразположения, свързани с работата на бъбреците. Пъпешът повлиява добре подобни неразположения.

Все пак е добре да знаете, че не се отразява добре на стомаха, когато ядете пъпеш на гладно. По- добре е да хапвате този сладък и полезен плод между храненията, но не и сутрин на гладно.

Пъпеш при бременност - полезен или вреден?

По време на бременността не яжте горчив пъпеш, тъй като той съдържа вещества, които могат да доведат до спонтанен аборт.

В редки случаи пъпешите могат да бъдат заразени с бактерия, наречена листерия. Тя може да премине през плацентата и да увреди бебенцето и в редки случаи да доведе до спонтанен аборт. Затова хигиената на храната по време на бременността трябва да бъде на много високо ниво.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати