Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво да сготвя набързо и евтино

Какво да сготвя набързо и евтино

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1462k
Икономични рецепти

Случва ли ви се често някоя от приятелките ви да се оплаче от недостиг на време или средства, така че хем да разнообразява менюто у дома, хем то да е вкусно и не на последно място - полезно. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с подобен проблем.

1. Използвайте сезонни подове и зеленчуци

Салатите трябва да се превърнат в неизменна част от всяко основно хранене. Понякога обаче цените им могат да ви се сторят прекалено високи. Това вероятно е маркер за факта, че или дадения плод/зеленчук не е типичен за този сезон, или произходът му е екзотичен. Опитайте се да се придържате към продукти, подходящи и отглеждани по нашите ширини. Всеки сезон в България се отличава с качествени плодове и зеленчуци, като единствено през зимата може да изпитате леки затруднения с намирането на пресни такива, но именно затова може пък лятото и есента да подготвите фризера за зимните месеци.

Освен за салати зеленчуци като картофи, тиквички, чушки, домати, патладжани и моркови са изключително подходящи и за сготвени основни ястия под всякаква форма - пържени, печени, варени, на пара, гриловани или както вие сами ги предпочитате. Приготвят се бързо и винаги могат да ви измъкнат от ситуация, когато всички у дома са гладни, а вие нямате нищо предварително приготвено.

2. Заредете се с яйца

Ястията с яйца са много вкусни, евтини и се приготвят бързо, така че задължително подсигурете достатъчна бройка от тях за критични моменти. Може да ги комбинирате със зеленчуци, сосове и подправки по свои вкус и само за 5-10 минути да имате полезен протеин на масата.

3. Пилешко месо

Пилешкото месо е сравнително по-здравословно и евтино от повечето други меса на пазара. Често в големите магазини може да попаднете и на прилични промоционални цени, така че е добре да се възползвате от подобни оферти и да заредите фризера си с пилешко. На скара, грил тиган, в уок със зеленчуци или на фурна - това месо се приготвя бързо и лесно, тъй като е крехко и не се нуждае от дълго време за топлинна обработка.

Не бързайте да посягате към щанда с полуговите храни в магазина с оправданието, че у дома нямате готово сготвено. Бъдете креативни - комбинирайте и приготвяйте изброените по-горе продукти по различни начини и ще получите множество лесни и евтини питателни предястия и основни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати