Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранителен режим с продукти, бедни на пурини

Хранителен режим с продукти, бедни на пурини

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532492
Варени яйца

Пурините са вещества, които се съдържат във всички хранителни продукти. Всички клетки от нашето тяло съдържат пурини.

При някои здравословни проблеми е необходимо да спазваме диета и да консумираме храни с ниско съдържание на пурини. Това се налага, ако страдаме от камъни в бъбреците и пикочният мехур. Те се образуват, когато в организма се натрупва излишно количество пикочна киселина. Това състояние е известно като подагра. При затлъстяване също трябва да следваме диета и да се ограничаваме от храни, богати на пурини.

Храните с високо съдържание на пурини са протеиновите храни. Това са някои видове месо (дивеч, гъска), риба (скумрия, херинга, аншоа), морски дарове (хайвер и миди), карантия (мозък, бъбреци, черен дроб), различни сосове и бульони, ядки (фъстъци).

Когато спазвате хранителен режим с продукти, бедни на протеини, е добре да избягвате и храните, които съдържат много въглехидрати като хляб, ориз, макаронени изделия.

Млечните продукти, които консумирате, трябва да са с нисък процент масленост.

Ограничете и количеството плодове, които консумирате.

Месото, подходящо за хранителен режим с бедни на пурини храни, е пилешкото и някои видове риба.

Пийте много течности. Трябва да пиете поне 2 литра вода на ден. Алкохолът трябва да сведете до минимум, а най-добре изобщо да го изключите.

Полезните храни при спазвате на този режим са яйца, сирене, прясно и кисело мляко (нискомаслени или обезмаслени), хляб, плодове и ядки (без фъстъци).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати