Странични ефекти, дози и ползи от Глутамин
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Странични ефекти, дози и ползи от Глутамин

Странични ефекти, дози и ползи от Глутамин

Глитамин

В нашия организъм глутаминът е най-често срещаната аминокиселина. Тя се намира най-вече в мускулите - повече от 61% от мускулната маса е съставена от глутамин. Другата част от глутамина се разпределя и се използва от мозъка ни.

В състава си глутаминът включва 19 % азот, което означава, че той е основен източник и преносител на азот в клетките на мускулите. Когато човек прави физически упражнения и тренировки, нивото на тази аминокиселина значително намалява в нашето тяло, което води до намаляване на нашата сила сила, издръжливост и по-бързото ни възстановяване.

По принцип нивата на изгубения глутамин се възстановяват до 6 дни след загубата му. За това трябва да се приема като добавка, понеже той заема важна роля в синтеза на протеини в нашето тяло. Изследвания на учени сочат, че когато L-глутаминът се приема като добавка, значително намалява разграждането на мускулите и подобравя значително протеиновия синтез и метаболизъм. Той увеличава клетъчния обем и има антикатаболен ефект.

Тренировки

Глутаминът има свойството да увеличава отделянето на растежния хормон, който пък, от своя страна, помага за метаболизма на мазнините в нашето тяло и подпомага растежа на мускулите. Както вече спонехме, глутаминът предотвратява разграждането на мускулите, което е особено важно за хора, които искат да свалят килограми, без да се налага да се разделят с мускулна маса.

Глутаминът е една от основните съставки, които са необходими на нашето тяло, за да работи то пълноценно и да е здраво. Тази аминокиселине е особено необходима на тънките черва, защото той им помага да работят добре. Нашата имунна система също има огромна нужда от глутамин, защото, когато тренираме, нивата му значително намаляват.

L-глутаминът играе много важна роля в балансирането количествата на азот в нашето тяло. Хората, които се занимават усилено с тренировки, трябва да приемат по 10-15 грама на ден, разделени на 2 до 3 порции по 5 грама. Препоръчва се глутаминът да се приема сутрин след тренировка и вечер преди лягане.

Протеини

Както знаем, почти всички хранителни добавки имат странични ефекти. За глутамина обаче не трябва да се притеснявате, защото изследвания показват, че от приема му няма нежелани странични ефекти, а също така глутаминът се съдържа и в нашето тяло.

Въпреки всичко обаче, трябва да се внимава с приемането на тази аминокиселина, защото прекаленото количество може да увреди стомаха ви. Ако имате следните проблеми, не трябва да приемате глутамин:

- ако сте бременна и кърмите;

- ако имате бъбречни проблеми;

- ако имате цироза на черния дроб;

- ако имате синдром на Рей.

Глутаминът се използва от белите кръвни клетки и допринася за нормалната функция на имунната система. Хора с имунни заболявания, свързани със загуба на мускулна маса, като рак или СПИН, могат да приемат глутаминови добавки.

Боб

Храните, които са богати на протеини, са богати и на глутамин, а те са фасул, бобови растения, соеви продукти, мляко, сирене и др

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати