Етикет при сервирането на кафе

Етикет при сервирането на кафе

Етикет при сервирането на кафе

Сервирането на кафе е ритуал, който включва различни правила. Още в миналото е имало етикет при сервирането на кафето. В днешно време не се спазва от всички, но е интересно да научим някои правила, свързани с етикета при сервирането на кафе.

Когато посрещаме гости вкъщи и решим да ги черпим с кафе, е прието на масата да има сладкиш, сладки или шоколадови бонбони. Кафето се сервира в порцеланови чашки и задължително под чашката трябва има чинийка. Сервирайте на гостите, като използвате поднос.

Никога не слагайте Вие захар в кафето. По правило кафето се сервира чисто, без захар, мляко или сметана. С подноса освен кафето занесете захарница и малки лъжички. Лъжичките за кафе са по-малки от чаените лъжички.

Етикет при сервирането на кафе

Кафето според етикета трябва да сервирате в чашки, които са предварително загряти. Те не трябва да са пълни догоре. Според етикета чашката за кафе се пълни 2/3.

Когато пием кафе съгласно етикета трябва да държим чашката с дясната ръка, а с лявата да държим чинийката под чашката. Пръстите, с които държим чашката не трябва да влизат в дръжката. Чашката, според етикета, се държи с палеца и показалеца независимо дали пием кафе в малка чашка или в голяма.

Лъжичката се използва само, за да сложите захар в кафето и да го разбъркате. След това я оставете на подноса. Не е прието лъжичката да остава в чашата или в чинийката.

Когато сервираме кафе трябва да знаем, че според етикета, чашката се поднася точно пред госта или от дясната му страна.

Етикет при сервирането на кафе

В случай, че кафето е горещо, можете да изчакате да се охлади или да го разбъркате с лъжичката, след като сте си сложили захарта. Не е прието да духате с уста кафето, за да го охладите, както и да сърбате или да издавате каквито и да било звуци.

Когато решите да хапнете нещо сладичко, оставете чашката с кафето в чинийката. Когато приключите със сладкиша и ръцете Ви са свободни, можете отново да вземете чашката и да отпиете от кафето. Не е прието да държите сладкиша и кафето едновременно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати