Подходящи храни за регулиране на чревната перисталтика

Подходящи храни за регулиране на чревната перисталтика

Едно от най-неприятните състояния за видимо здрав човек е запекът. По-голямата част от жените се притесняват повече от този факт, отколкото мъжете. Дискомфортът не е единственото неприятно нещо, когато страдате от запек. Той се отразява и на кожата на лицето. Затова е много важно да се грижите за тялото си като се храните здравословно, пиете повече вода и спортувате.

Един от най-неподходящите начини за справяне с това състояние е приемът на слабителни. Еднократно не е проблем да се приемат, но редовният им прием води до нарушаване на естествената функция на червата. Затова е най-добре да регулирате чревната перисталтика с подходящи храни, прием на повече вода и движение.

За регулиране на чревната перисталтика е много е важно да консумирате храни, богати на фибри. Комбинирането им с достатъчно вода води до увеличане на обема им в корема и регулиране на перисталтиката на червата. Храните, богати на фибри са плодовете, зеленчуците и варивата.

Подходящи храни за регулиране на чревната перисталтика

Пълнозърнестите храни съдържат неразтворими фибри, а овесеното брашно съдържа разтворими фибри. Други храни, богати на фибри, са кафявият ориз, моркови, краставици, домати, марули, целина и тиквички.

От плодовете ето кои са най-богати на фибри: ягоди, малини, боровинки, ябълки, круши, манго, киви, сини сливи и сушените плодове (смокини, кайсии, сини сливи). От варивата най-богати на фибри са различните видове боб.

Храните, богати на целулоза, също влияят много добре за регулиране на чревната перисталтика. Пример за такива храни са: пресни плодове и зеленчуци, печени картофи, макарони, леща, царевица, фасул. Сушените плодове също съдържат целулоза и помагат за регулиране на чревната перисталтика. Богати на целулоза са и житото, ръженият хляб и фъстъците. От плодовете наблегнете на малини и касис, а от зеленчуците, богати на целулоза са краставиците, доматите, чушките, марулите, броколите и карфиола.

Подходящи храни за регулиране на чревната перисталтика

Приемът на вода, поне 1. 5-2 литра на ден, е изключително полезно за тялото. Ползите са много, но една от тях е свързана с регулирането на чревната перисталтика. Важно е да приемате достатъчно количество вода, за да може стомахът Ви да функционира нормално.

Не на последно място, освен храната и приемът на достатъчно количество вода, за да регулирате чревната перисталтика е необходимо да имате достатъчно движение. Спортувайте, разхождайте се сред природата и ще се чувствате добре винаги.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати