Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни мазнини - виц или реалност?

Полезни мазнини - виц или реалност?

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28315
Омега-3

Да, полезни мазнини съществуват! Дори те са изключително важни за изграждането на клетъчните стени в организма, за функционирането на мозъка дори, тъй като повече от половината от мозъка ни се състои от мазнини. Добрите мазнини забавят разграждането на въглехидратите и така организмът се чувства по-сит за по-дълъг период от време.

Кои обаче са тези толкова полезни мазнини?

Това са ненаситените мастни киселини, които са необходими на организма и нормалното му функциониране. Те се делят на два вида: мононенаситени и полиненаситени. Към първите спадат продукти като авокадо, зехтин, фъстъци.

Полиненаситените мастни киселини се разделят на два подвида: Омега-3 и Омега-6. Те са взаимносвързани и винаги кореспондират помежду си, ако се гони оптимален резултат за здравословно хранене. Омега-3 се съдържа в морските дарове, лененото семе и др. Омега-6 има в шафрана, царевицата, зърнените храни и др.

Счита се обаче, че вторите посочени са полезни само тогава, когато се съчетават правилно с продукти, съдържащи Омега-3 мастни киселини. Една от причините е, че голямото количество на Омега-6 може да предизвика пренасищане на организма от този вид и да се получат различни възпалителни процеси в тялото, докато Омега-3 киселините са точно обратното – противовъзпалителни.

Тъй като Омега-3-киселините са твърде малко в организма ни, често много хора, запознати с материята, прибягват към хранителни добавки, съдържащи голямо количество от това вещество, така необходимо за правилното функциониране на тялото. Най-много се препоръчва рибеното масло като добавка, особено за хората, които не консумират рибни изделия поне два пъти седмично. Добрата дневна доза от рибено масло е от 1000 до 2000 мг дневно.

Въпреки всичко трябва да се внимава дори с добрите или още полезни мазнини, защото все пак те са мазнини и са много калорични. Трябва да бъдем много внимателни към продуктите, които подпираме и консумираме. Как и с какво се съчетават – това е основно правило за здравословен и полезен хранителен режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати