Силата на растенията! 5 основателни причини да ги консумираме

Зеленчуци

Много хора са скептично настроени към храненето с различни растения. Най-често преобладава причината, че те не засищат така добре, както месото или някои други хранителни продукти от замразения щанд. Но истината е много по-различна.

Тук сме събрали 5 причини защо трябва да наблягаме на храненето с растения.

1. Срещу възпаления

Зелените растения се борят много добре с възпаленията в тялото.

Ядливите растения, а и не само, съдържат в себе си хиляди хранителни вещества с различна роля в организма. В зелените растения например се съдържат така наречените фитонутриенти, които действат като антиоксидант, който защитава тялото от всички тези химични вещества, които произвеждаме, когато използваме кислорода, за да си набавим енергия. Това води до предотвратяването на сърдечни заболявания, рак и много други коварни болести. Фитонутриентите имат противовъзпалително и съдоразширяващо действие, което, от своя страна, води до понижаване и нормализиране на високата кръвна захар.

2. Повишава либидото

Сок от нар

За тази функция най-много се използва сокът от нар, който стана особено популярен през последните години. Според различни учени сокът от нар може да върне назад развитието на Атеросклерозата (втвърдяване на клетките) и да подобри еректилната дисфункция. Това не означава, че може да консумирате единствено сока от това растение. Консумацията дори на кората му е изключително полезна.

3. За по-добро зрение

Моркови

Каротиноидите зеаксантин и лутеин, които могат да се набавят от главно от тъмнозелените зеленчуци, предпазват от болести като макулна дегенерация и катаракти. Каротиноиди има и в оранжевите и жълти плодове и зеленчуци. Един пример е морковът, който от десетилетия се твърди, че помага за по-доброто функциониране на очите.

4. Борят се с рака

Песто

Зелените растения изобилстват от антиканцерогенни фитохимикали, които намаляват вредните вещества, които ежедневно приемаме чрез други храни. Един от тях е изотиацианит. В книгата Диетата Саут Бийч на д-р Артър Агатстън се споменава за изследване от 2007 г., публикувано в списанието Международен журнал за рака. Според изследването хората, които консумирали големи количества изоцианити на ден, се оказали с по-нисък процент на заболяваемост от рак, в сравнение с тези, които не го консумирали редовно.

5. Поддържат съзнанието и ума бистри

Боровинки

Най-вече растенията, които дават малки червени плодове като боровинки, както и дървета като сини сливи и лозя с червено грозде, са сред водещите продукти, за които се смята, че поддържат ума бистър. Растенията имат скрита сила и не бива да се подценяват. Някои от тях като боровинките например растат, без за тях да се полагат никакви грижи. Затова не е препоръчително, а задължително да ценим това, което природата ни дава и да се отнасяме отговорно към начина си на хранене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати