Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се почиства и готви калкан

Как се почиства и готви калкан

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
1712k

Калканът е една от най-вкусните морски риби, а за да си я приготвим сами, трябва и да можем да я изчистим. Специфичното при калкана е, че коремната кухина с вътрешните органи се намират не отдолу на рибата, както е при други видове риба, а от едната й страна.

Правите разрез под главата и изваждате вътрешностите, измивате старателно. Разрязвате по средната или централната кост и отделяте филетата, отстранявате кожата.

Овкусявате филетата със сол и черен пипер на вкус. За приготвянето на калкан има много и разнообразни рецепти. От главите на няколко риби можете да направите невероятно вкусна рибена чорба.

За традиционалистите най-вкусния вариант си остава пържената риба в златисто олио. За търсачите на интересни усещания и вкус, могат да си я приготвят с екзотични цитрусови аромати. Калканът може да се приготви на тиган, поднесен със зеленчуци и сос.

Традиционните сосове си остават доматените и тези с редукция от бяло вино и сметана. Прекрасни маслени сосове също допълват вкуса на калкана. Предпочитаната гарнитура за риба си остават картофите, приготвени във всякакъв вариант. Свежите сезонни зеленчуци също са подходящи.

Винаги можете да сервирате рибата и с топла гарнитура от ориз с подправки и зеленчуци. Украсете с резени лимон, зелени подправки на вкус и се насладете на невероятно апетитния вкус на калкана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати