Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подравки за сарми

Подходящи подравки за сарми

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532484
Подправки за зелеви сарми

Сарми можете да направите с много и най-различни подправки според вкуса Ви. Подправките избираме и в зависимост от това дали сармите са с прясно зеле, кисело зеле или лозови листа. Важно е също и дали сармите са постни само с ориз или са с кайма.

Подходящи подправки за сарми са магданоз (пресен и изсушен), чубрица, копър, червен пипер (сладък или лют), сол, черен пипер, джоджен, кориандър, кимион. В плънката на сармите можете да слагате и моркови, лук, доматено пюре или домати, ситно нарязан праз и чесън.

Лозови сарми по турски можете да приготвите и с по екзотични добавки като стафиди и мента. Освен тях плънката приготвяме и с ориз, моркови, доматено пюре, лук, джоджен, магданоз, копър, мащерка, сол и черен пипер. Идеална добавка е лимоновият сок.

Когато готвите сарми с кисело зеле, е добре да не прекалявате със солта, защото зелето е достатъчно солено. Когато обаче правите сарми с прясно зеле, солта е задължителна подправка.

Сармите със зеле стават по-вкусни с повече мазнина. За предпочитане е да използвате зехтин, но и олиото е подходящо.

В сармите с лозови листа можете да добавяте и целина и дафинов лист.

Червеният пипер и черният пипер, лукът, морковите и доматеното пюре са подходящи и за постни и за месни сарми. Можете да слагате тези подправки и на лозови и на зелеви сарми.

Внимавайте обаче с джоджена и кимиона. Тези подправки не са подходящи за всеки вид сарми. Например на зелевите сарми джодженът не подхожда много, но пак зависи от вкуса Ви.

Друга интересна подправка за зелеви сарми са семената от копър. Получава се прекрасна комбинация от вкусове и аромати.

Продават се и готови миксове от подправки за сарми, но с тях рискувате да останете неприятно изненадани от комбинацията от вкусове и аромати. Затова препоръчително е Вие сами да си слагате всяка подправка, когато готвите, като се съобразявате с вашият вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати