gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пийте повече течности при високо кръвно

Пийте повече течности при високо кръвно

Вода
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Заедно с другите вещества в кръвта ви водата играе съществена роля за поддържане на нивата на хидратация и кръвното налягане. Питейната вода е естествена и важна, но поглъщането на големи количества с надеждата да се справите със здравето си може да доведе до проблеми.

Кръвното налягане се променя през деня и може да се повиши или намали в зависимост от вашето физическо и психическо състояние. Здравните специалисти считат, че високото кръвно налягане е да се поддържа постоянно над 140/90. Поемането на храни и течности с високо съдържание на сол допринася за повишено кръвно налягане, а недостигът на достатъчно течности може да доведе до дехидратация и по-високи нива на натрий в кръвта.

Вашето тяло непрекъснато търси баланс и реагира на променящите се нива на натрий и други електролити в кръвния поток, като увеличава или намалява обема на кръвта. Когато нивата на натрий в кръвта се повишат твърде, бъбреците ви реагират чрез отделяне на излишния натрий заедно с вода под формата на урина.

Когато вече страдате от бъбречни или други системни заболявания, тялото ви не може да се справи и обременено с тежък товар от натрий, кръвното Ви налягане се увеличава. Консумирането на повече вода при такива заболявания просто се добавя към количеството течност в тялото ви, което може да доведе до подуване и затруднява сърцето ви да изтласква кръв срещу увеличения обем и налягане в кръвоносните съдове.

Кръвно

Пиенето на повече вода отколкото обикновено консумирате може да бъде здравословно, но в разумни граници. Обикновено бъбреците просто премахват излишната течност под формата на урина. Ако имате съществуващи сърдечносъдови или други проблеми, тялото ви може да не е в състояние да балансира нивата на течности в тялото ви. В резултат на това обемът на кръвта може да се увеличи заедно с кръвното налягане.

Ако замените захарните напитки или тези, които съдържат натрий, с прием на вода, намалявате приема на калории и дневния прием на сол. Намаляването на излишните калории води до загуба на тегло, а дори и скромно отслабване с 10 кг може да понижи кръвното ви налягане.

Изборът на вода вместо чай или кафе, премахва учестяване на пулса, който можете да получите след приемането на кофеин (т.е. временно да увеличи кръвното ви налягане).

Отслабване

Може да разчитате, че пиенето на малко повече вода от нормалното ще намали кръвното ви налягане, но само при едно условие – нямате други странични заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати