Съхранение и консервиране на леща

Съхранение и консервиране на леща

Леща

Лещата може да бъде важна част от плана за здравословно хранене на хората, които следват вегетарианска диета, искат да отслабнат, да намалят холестерола или при диабет. Лещата е с високо съдържание на фибри и белтъчини, добър източник е на фолиева киселина, калий и желязо. Пакетираната леща не съдържат натрий (сол), но консервираната леща има. Може да се намали натрия (солта), като консервираната леща се изплакне под течаща студена вода за няколко минути.

Пакетираната леща често струват по-малко от консервираната. Въпреки това консервираната леща може да ви спести много време. Просто отворете кутията, изплакнете за няколко минути и я добавете към вашето ястие.

Съхранение на леща

Съхранявайте сушената (пакетирана) леща в херметически затворен съд в шкафа или на хладно сухо място за период до една година.

Леща, която е била приготвена, може да се съхранява в хладилник в продължение на 5-7 дни или да се замрази до 6 месеца. Запишете датата и съхранявайте в херметически затворен съд за замразяване на храна. Замразената леща във фризер я прави лесна за добавяне към всяко хранене.

Неотворена консервирана леща се съхранява в шкаф или на хладно и сухо място до една година.

След отваряне и изплакване на консервираната леща съхранявайте в покрити стъклени или херметически затворени съдове в хладилника, а не в отворената кутия. Така ще издържи за 3-4 дни.

Готвене на леща

Лещата не изисква да бъде накисвана преди готвене, както другите варива. Преди варене лещата се изплаква под течаща вода, за да се отстрани прахът по нея. При готвенето ѝ е необходимо вода – 3 ч.ч. вода на 1 ч.ч. пакетирана леща (не консервирана). Използва се по-голям съд, тъй като лещата набъбва 2-3 пъти от първоначалния си размер.

След като заври водата, се намаля степента на котлона и се затваря съдът с лещата. За обикновената кафява леща е необходимо обикновено около 15-20 минути. За червената леща е необходимо 5-7 минути. Сол се добавя, след като е сготвена лещата, в противен случай трудно увира.

Сготвена замразена леща може да се замрази за 1-2 месеца. Запишете дата и съхранявайте в херметически затворен съд, предназначен за замразяване на храна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати