gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Помощ! Ленив Стомах

Помощ! Ленив Стомах

Помощ! Ленив Стомах

Ленивият стомах, лечението на който изисква цялостен подход в медицината, е известен като диспепсия. Той е набор от нарушения, които се характеризират с дискомфорт или болка в горната част на корема, чувство за предстоящо насищане, подуване, гадене и повръщане. По правило има ленив синдром на стомаха, който има функционален характер, и се появява в резултат на нарушена моторна способност на стомаха.

За правилното асимилиране на храната, способността на стомаха да извършва такива действия като ритмично раздробяване на храната, нейното обработване и по нататъшно предвижване, е основно. Ако по някаква причина стомахът не иска да изпълнява тези функции, то той е ленив. Задържа храната в продължение на дълъг период от време, процесът на храносмилането е прекъснат и може да доведе до ферментационни процеси – появява се дискомфорт.

Помощ! Ленив Стомах

Причините, които допринасят за развитието на ленив стомах, могат да бъдат както функционална диспепсия, така и банално преяждане или нервно психичен стрес свързан с всякакви събития в живота, както и редица други фактори. Дори някои изследователи твърдят, че тютюнопушенето увеличава риска от развитие на такова заболяване повече от два пъти.

Въз основа на проучванията основната причина за такива оплаквания е нарушение на двигателната активност на стомаха и дванадесетопръстника.

Диагнозата на ленив стомах се основава на данни от медицински преглед и се откриват функционални нарушения на стомашната подвижност, като се използва методът на електрогастрография. Този метод на диагностика прави възможно измерването на електрически сигнали, излъчвани от стомаха и различни части на стомаха, когато те намаляват.

Синдромът ленив стомах се характеризира с нормална електрическа активност на стомаха при празен стомах и намаляване след хранене.

Препоръки за начин на живот на пациенти със синдром на ленив стомах

Помощ! Ленив Стомах

1. Смилайте добре храната;

2. Приемайте храната на малки порции и редовно - всеки ден по едно и също време;

3. Ограничете приема на животински мазнини, газирани напитки, кафе и шоколад;

4. Не допускайте наднормено тегло;

5. Ограничете пушенето и пиенето на алкохол;

6. Избягвайте свръх натоварването на нервното напрежение и физическото претоварване;

7. Терапията се предписва от лекар въз основа на диагностични данни.

За да се диагностицира такава патология, са необходими следните изследвания:

1. Общ кръвен тест;

2. Анализ на изпражненията;

3. Ултразвуково изследване на стомаха;

4. Рентгенови лъчи;

Помощ! Ленив Стомах

5. Сцинтиграфия;

6. Проучвания на пересталтиката на стомашно-чревния тракт;

7. Изследване на показателите за киселинност на стомаха през деня.

При лечението се изисква цялостен подход, който ще накара тялото да работи – това е доста сериозна патология. В такъв случай се прилагат следните мерки:

1. Назначение и приемане на лекарства;

2. Спазване на диета;

3. Здравословен начин на живот.

Профилактика против заболяването

Профилактика против възможното развитие на синдрома ленив стомах е да се спазва правилното хранене, пийте обилно чиста вода, здравословен начин на живот, отказ от цигарите и алкохола, избягване на стреса, разходки на чист въздух и физически упражнения. Също така са нужни редовни медицински прегледи за диагностициране на възможната патология в ранните и стадии.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати