Зехтинът! Разбери дали е истински или менте с тези 2 метода!

Зехтин екстра върджин

Зехтинът е една от най-здравословните растителни мазнини. Той е все по-предпочитан от българите. Дали обаче е качествен?

Нацията ни определено е сред щастливите. Ние делим граница с един от най-големите производители на зехтин в света. Но дори и в Гърция, където дори най-малките магазинчета са пълни с този основен бизнес артикул, възниква въпросът дали продуктът е истински.

Както всяка друга масово произвеждана суровина, зехтинът често бива разреждан, фалшифициран или обогатяван с други елементи. Причината е, че производството му е бавно и изисква доста усилия. Именно това кара много производители да правят компромис с качеството. Някои дори предлагат подправено слънчогледово или соево олио с етикет Extra Virgin.

Проучванията показват, че повече от 69% от зехтина на пазара, който се търгува с етикет Extra Virgin, изобщо не е virgin. А понякога дори не е зехтин.

Зехтин менте

По-неопитните купувачи рядко откриват разликата. Това е добре за производителите, които въпреки нискокачествения продукт прибират цена до пет пъти по-висока от тази на други растителни мазнини.

За да не ви лъжат повече, трябва да се превърнете в познавачи. Има два основни начина за това. Ето как да разпознаете ментето от оригинала:

1. Първи начин

Отлейте малко количество от зехтина в неголяма чаша. Затворете гърлото с длан, докато разклащате чашата и течността. Така се освобождават всички аромати от мазнината, без да им позволявате да излизат. След минута приближете чашата до носа си и махнете дланта. Ако зехтинът е истински, ще усетите остър и пиперлив аромат, който носи нюанси на плодове и зеленчуци. Ако някои от тези фактори липсват – вие сте се сдобили с менте.

2. Втори начин

Зехтин

Чрез кашляне – това е основният начин за тестване на висококачествен зехтин по света. Отпийте глътка от същата чаша и оставете зехтина в устата си за около 20 секунди. Нека течността стигне до всички кътчета на устната кухина. Преглътнете. Само истинският зехтин предизвиква кашляне. Правилото е, че колкото повече кашляме, толкова по-качествен е продуктът.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати