Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни при готвенето на каракуда

Кулинарни тайни при готвенето на каракуда

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532485

Каракудата е сладководна риба. Има много кости, въпреки че не е много едра риба. В България се среща в много язовири. В каракудата има витамини и минерали, полезни за целия организъм на човека. Каракудата съдържа витамини А, В, С, Д и Е, както и мед, цинк и други.

Каракудата е добре да бъде измита със студена вода преди да я почиствате. След това можете да почистите от люспите, да я разполовите и да почистите вътрешностите. Когато приключите с почистването измийте отново добре рибата и я оставете да се отцеди водата от нея. По-малките рибки каракуда се пържат цели, като се махат само главите и опашките.

Много често каракудата мирише неприятно, взависимост от водоема, в който е била. Този неприятен аромат можете да премахнете, като накиснете почистената риба в съд с прясно мляко.

Ако рибките са женски, може в коремчетата им да има хайвер. Можете да го почистите от ципите, да го измиете със студена вода и след като се отцеди от водата да го посолите и сложите в стъклен съд в хладилника. Когато придобие оранжев цвят е готов за приготвяне. Каракудата има много кости и когато се пържат малките рибки цели, част от костите се стопяват. Затова е важно при по-големите риби да се отстранят внимателно и старателно едрите кости.

Каракуда може да сготвите по много и различни начини. Мъничките рибки се приготвят предимно пържени. Големите екземпляри обаче могат да бъдат панирани, печени на фурна или скара, можете също да сварите рибата или да я оставите в марината и след това да я приготвите.

Каракудата се комбинира с подправки като магданоз, копър, девесил и други. Можете да я приготвите в комбинация с лук, чесън, картофи, моркови и дори боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати