Как да си опушим сьомга

Как да си опушим сьомга

Как да си опушим сьомга

Домашно пушена сьомга можем да си приготвим и без да имаме уред за опушване. Това е най-лесният начин, но почти никой няма вкъщи подобен уред. В домашни условия не бихте го използвали често и затова е логично да нямате.

Лекарите съветват да избягвате честата консумация на пушена сьомга. Ако рибата не е опушена на огън, тя може да е носител на листериоза. Листериозата е инфекциозно заболяване и протича много тежко за болния. Често е придружено с пневмония, хепатит и други.

Според много изследвания консумацията на пушена и солена риба води до увеличен риск от левкемия. Затова е добре да ограничите консумацията на солени пушени меса и риба.

Пушената сьомга можете да направите лесно и вкъщи. За целта са ви нужни дълбок съд, скара, която се побира в него, и капак. Също така ще Ви трябват стърготини, които можете да купите или да вземете от някой познат, който се занимава с дървообработване.

Как да си опушим сьомга

Стърготините трябва да са от чисто дърво, без да е обработвано с химикали и да бъдат ситни. Ще Ви трябват и чаша суров ориз и подправки (копър, розмарин и естрагон).

Преди да започнете процеса на опушването на сьомгата, трябва да я овкусите със сол и черен пипер. След това вземете дълбокия съд и на дъното му сложете фолио. Върху него сложете стърготините, ориза и подправките. Смесете ги добре и поставете скарата в съда. Върху скарата сложете рибата и я покрийте с друг лист фолио.

Отгоре сложете капака на съда и го сложете на силен котлон. Когато започне да пуши намалете котлона. Времето, за което се опушва сьомгата, е около 20 минути, като може след като минат 10 минути да я обърнете, за да се опуши по-добре и да има равномерен цвят от двете страни.

Когато рибата е готова махнете капака и я оставете на открито.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати