Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си опушим сами сланина

Да си опушим сами сланина

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532484
Пушена сланина

Пушена и осолена сланина е едно от любимите мезенца през зимните месеци. Тя се реже на тънки парченца и може да се овкуси с чесън, червен пипер, сол, черен пипер, дафинов лист и карамфилчета. Сланината се опушва на пушек от стърготини и се съхранява на прохладно място, където няма влага.

Преди да опушите сланината, я нарежете на парчета. Те могат да бъдат под формата на квадрат или правоъгълник. Следва осоляването на сланината. За целта Ви е нужен дълбок дървен съд, сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, карамфилчета и скилидки чесън.

За да определите количеството саламура, сложете сланината със съда и я полейте с вода. Водата трябва да покрива сланината. След това прелейте водата в мерителен съд и изчислете количеството сол, вода и подправки.

В тенджера сварете саламурата, като на 1 литър вода сложите 150 грама сол, 1-2 дафинови листа, скилидки чесън от 2 малки главички чесън или 1 голяма глава чесън, 2-3 карамфилчета и 5 зърна черен пипер. Когато е готова саламурата, я вдигнете от котлона и я изчакайте да изстине.

Когато саламурата изстине, я изсипете върху сланината, която предварително сте сложили в дървен съд. Сланината се осолява най-добре, ако всеки ден я обръщате. След около 3 седмици ще е готова. Когато сланината е готова, я извадете и я изплакнете с хладка вода. Закачете я да се отцеди един или два дни. Вече е готова за следващата стъпка, а именно опушването.

Сланината се опушва на пушек, който сте създали със стърготини. Те трябва да бъдат от чисто дърво, не талашит, да не е обработвано с химикали и да е сухо дървото.

Температурата, при която се опушва сланина е от 20 до 25 градуса. Продължителността е няколко дни. Помещението трябва да бъде добре затворено, за да не влиза въздух отвън и да не се нарушава температурата в помещението за опушване.

Опушването на сланината продължава, докато тя придобие златист цвят. Докато е гореща, се овалва в смес от чесън на прах или счукан чесън и червен пипер.

Добре е да съхранявате пушената сланина на сухо и прохладно място, окачена да виси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати