Как се рисуват и украсяват глинените съдове?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
132310346
Как се рисуват и украсяват глинените съдове?
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Грънчарството - вода, глина и огън, преплетени в едно и създаващи едновременно изкуство и предмети за бита.

Подобно на повечето древни култури, керамиката е една от най-старите занаятчийски традиции в България. Не е изненадващо, че всички се нуждаят от съдове за готвене и пренасяне на течност. Глинените съдове са известни още от края на каменната епоха. На Балканския полуостров това е периодът от 6000 до 4000 г. пр.н.е., за който е характерно преминаването към уседнал начин на живот.

Технологията за производство на керамика била добре позната на древните балкански народи. Глинените изделия служели в сватбените и погребалните ритуали, а също така задоволявали ежедневните битови нужди. Траките, чиито поселения обхващали и българските земи, заменят ръчната изработка на керамика с грънчарско колело още през VII-VI в. пр.н.е.

Поради активните търговски и културни връзки с Древна Гърция в тракийските грънчарски произведения се открива влияние на елинските майстори. С преселението на славяните и прабългарите на Балканите наследената тракийска керамика се разнообразява, а в края на IX и началото на X век се поставя началото на българската школа в тази област.

Глинените съдове се изработват ръчно или в гипсови калъпи. Украсата е рисувана на ръка, а характерното кристално звънене на качествените керамични съдове е познато и ценено не само в родната ни страна.

Някои грънчарски произведения са без украса и неглазирани. Други като стомни, паници, крондири, купи са истински произведения на изкуството. Украсата им е с минерални бои, познати още от Средновековието. Съдовете от Чипровско пеливат в нюанси на жълто и зелено, а тези от Троянско в свободно стичащи се капки от кафяво и бяло.

Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

През Възраждането в Търновско е жива сграфито-керамиката от средновековната украса. С помощта на остър предмет – клечка или игла върху още мокрия съд с бяла ангоба се рисуват геометрични или растителни мотиви, рядко животински изображения.

Основният център на керамичното производство в България е град Троян, а Троянската керамика се счита за "истинската" българска керамика. Троян е малък град в Северна България, разположен на брега на река Бели Осъм в подножието на Стара планина.

Керамичният стил, практикуван днес, започва през 19 век въз основа на славянски и тракийски модели. Теракотата глина от района има подчертано червен цвят, който превръща българската керамика в тъмночервена кафява, след като се изпече.

Стилът на рисуване е различен въз основа на различните жени (или мъже), които го правят на ръка, като всеки от тях има различни дизайни и цветове, които предпочита. Днес занаятчиите комбинират традиционни дизайни с модерни техники и живи цветове, за да произвеждат невероятна керамика за ежедневна употреба или за домашен декор. През изминалите години Троянската керамика се появи на страниците на списания като Vogue Magazine, Vogue Living, Булчински гид, Gourmet Magazine, Elle Décor, Traditional Home и Magazine.

Разбира се, дори да не сте професионалисти, винаги може да се развихрите артистично и да се отдадете на рисуване върху глинени съдове. Ако решите да ползвате бои или маркери за рисуване върху глина, трябва да спазите следните неща: Махнете лепенките или стикерите от съдовете. Измийте и подсушете добре. Така ще сте сигурни, че повърхността е чиста и нарисуваното ще се задържи.

Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

Може да ползвате шаблони, да направите надписи или да се доверите на творческите си способности. Поставете нарисуваните съдове във фурната и пуснете за 30 минути на 160 градуса с вентилатор.

Задължително е да ги поставите в студена фурна, в противен случай керамиката може да се спука. На пазара изобилства от бои, маркери и лакове за тази цел. Ако не може да рисувате, може да използвате така нареченият метод Decoupage.

Използват се трипластови салфетки с интересни и подходящи мотиви, лепило C 200 + акрилови бои, ако прецените, че ще са ви необходими за крайния резултат. Накрая покрийте изделието с няколко слоя лак. Следете всеки слой да изсъхва напълно, преди да нанесете следващия.

Крайният резултат трябва да представлява абсолютно гладка и равна повърхност без стърчащи краища на залепената картинка. Друг метод за украсата на керамични изделия е техниката Кракле - метод за състаряване и напукване на съда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати