Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да намаля кръвната захар

Как да намаля кръвната захар

Хранене при диабет

Кръвната захар е медицински термин, с който всъщност се определя концентрацията на глюкоза в кръвта. Глюкозата е главен източник на енергия и сила за тялото. Посредством кръвния поток глюкозата и другите захари достигат до всички тъкани и клетки на човешкия организъм.

Стойностите на кръвната захар са в точно определени граници- 3.9 до 6.0 mmol. Състояние, при което стойностите са над допустимите граници, се нарича хипергликемия. Тя може да е краткотрайно повишена и дълготрайно повишена.

Много хора знаят, че дълготрайното повишение е патологично състояние и се свързва основно със заболяването, познато ни като захарен диабет. Хората, страдащи от диабет, освен лечението с медикаменти, трябва да съблюдават определен хранителен режим и диета, да променят своя начин на живот и култура на хранене.

На първо място, трябва да се ограничи приемането на захар и храни с висок гликемичен индекс. Това са предимно белите брашна. Друго правило е да не се пропуска хранене и да се избягва чувството на глад. По тази причина е препоръчително консумирането на бобови храни и ядки. Бобовите храни съдържат фибри и заедно с ядките засищат за дълго време глада.

Грахът има способността да балансира гликемичния индекс след хранене, а също така предотвратява възможността на другите храни да променят този индекс в отрицателен план.

Друг помощник в борбата за намаляване на кръвната захар е канелата. Тя е способна да понижи нивото на глюкозата в кръвта, а най-голям ефект има непосредствено след приемането ѝ.

Добро решение е захарта да се замени със стевия. Тя е способна естествено да регулира нивото на глюкозата в кръвта и е една здравословна алтернатива на захарта и изкуствените подсладители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати