Основни симптоми при дефицит на магнезий
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Основни симптоми при дефицит на магнезий

Основни симптоми при дефицит на магнезий

недостиг на магнезий

Каква е ролята на магнезия в организма? В тялото ни има около 25 грама магнезий, между 50 и 60% от това количество е в костите, а останалото е в мускулите, меките тъкани и кръвта. Всяка клетка в тялото съдържа магнезий и се нуждае от него, за да функционира.

Сред процесите, в които участва магнезият, са синтез на протеини, гликемичен контрол и предотвратяване на сърдечни аритмии. Физическото и психическото здраве зависят до голяма степен от този минерал. По-долу подробно описваме всички процеси, в които участва този минерал:

Магнезият помага за поддържане на оптимално ниво на захар в кръвта и има съществена роля за предотвратяване на диабет или поддържане на болестта под контрол. Всъщност диабет тип 2 се свързва с дефицит на магнезий и рискът от развитие на това хронично заболяване е по-нисък сред тези, които имат оптимално ниво на магнезий в организма. По същия начин магнезият има основен принос в процеса на превръщане на захарта в енергия, което му придава още по-голямо значение в ежедневното ни състояние.

Подобрено храносмилане - Магнезият действа върху мускулите вътре в храносмилателния тракт, така че има пряко действие върху храносмилането. Благодарение на действието си върху чревния транзит магнезият помага за подобряване на бавния транзит и борба с ленивите черва.

Повишена плътност на костите - Магнезият участва пряко в образуването на костите и влияе върху активността на остебластите и остеокластите (клетки, отговорни за образуването на костите), като същевременно влияе върху концентрациите на паращитовидния хормон и активната форма на витамин D, два основни регулатора на костната хомеостаза. (целостта на костите). Благодарение на ролята си в скелетната система, магнезият помага за облекчаване на симптомите на остеопороза. Нещо повече, магнезият допринася за здравето на костната система и чрез нейната роля в процеса на усвояване на калций.

Подобряване на дихателната функция - Някои изследвания показват, че има пряка връзка между дефицита на магнезий и развитието на астма или други респираторни заболявания. Изследователите смятат, че дефицитът на магнезий причинява натрупването на калций в мускулите на дихателните пътища, което затруднява дишането.

Активен транспорт на калциеви, натриеви и калиеви йони в клетъчните мембрани - Чрез това действие магнезият се бори с натрупването на калций и калий в мускулите, като поддържа правилното функциониране на мускулната система.

Противодействие на умората и изтощението - Магнезият помага да се поддържа оптимално ниво на енергия. А изследване в Центъра за изследване на Допълнителни медицина в Саутхемптън, Англия, показа, че магнезиев сулфат е полезен при лечение на пациенти със синдром на хронична умора.

В същото време магнезият има значителен принос за:

- Терапията срещу депресивни състояния;

- Повишена физическа издръжливост (поради ролята му на мускулно ниво);

- Борба с възпалението;

- Превенция на мигрена.

При недостиг на магнезий в тялото ни се появяват неприятни усещания. Когато магнезият в организма ни е недостатъчен, може да получите крампи на долните крайници, синдром не неспокойните крака, безсъние, безпокойство, високо кръвно, мигрена, хронична умора, диабет тип 2, остеопороза, тикове на лицето, неволни движения и потрепвания на очите и други неприятни симптоми.

Други симптоми при недостиг на магнезий в организма са хиперактивност, болки в гърба, затруднено преглъщане, чести главоболия, сърцебиене, затруднено дишане, проблеми със съня, виене на свят, слаба памет, гадене, проблеми със сърцето.

В случай че прекалявате с алкохола, газираните напитки и сладките храни, то със сигурност имате нужда от допълнителен прием на магнезий в организма, за да набавите необходимото количество и да се чувствате добре.

Умора

Ако ежедневието Ви е свързано с високи нива на стрес или сте в период на менопауза, също е важно да приемате допълнително магнезий под формата на хранителни добавки.

В случай че пиете много кофеинови напитки през деня, също е добре да приемате магнезий. Това се отнася и за случаите, в които пиете хапчета за отслабване или други, които съдържат високи нива кофеин.

Неприятните схващания на долните крайници може да получите при недостиг на магнезий в организма, защото той взима участие при мускулните контракции и нервно-мускулните сигнали. Когато магнезият в организма е в ниски нива, се получава стягане на мускулите и забавяне на отпускането им.

При недостиг на магнезий може да развиете и синдрома на неспокойните крака, който е свързан с неприятни усещания в крайниците и движения, които пречат дори на съня.

Когато страдате от дефицит на магнезий в организма, често се появяват безпокойство и проблеми със съня. Магнезият, най-общо казано, ни помага да се справяме със стреса и успокоява нервната ни система. При недостиг в организма ставаме раздразнителни и нервни, а може да доведе и до депресия и тревожност.

При ниски нива на магнезий в организма често се наблюдава и недостиг на калций. Липсата на тези вещества води до високо кръвно налягане.

Допълнителният прием на магнезий може да намали риска от диабет тип 2, мигрена и остеопороза.

От недостиг на магнезий са застрашени работещите под голям стрес, учениците, студентите, спортистите, бременните, жените в предменопауза и в менопауза, възрастните хора.

Повечето хора над 40 годишна възраст се нуждаят от допълнителен прием на магнезий под формата на хранителни добавки.

Дневен прием на магнезий

Препоръчителната дневна доза магнезий зависи от възрастта, пола и евентуалния период на бременност или кърмене. Според Националните здравни институти на САЩ препоръките за дневната доза магнезий са:

Бебете до 6 месеца - 30 мг

Бебета до 12 месеца - 75 мг

Деца от 1 до 3 г - 80 мг

Деца от 4 до 8 г - 130 мг

Деца от 9 до 13 г - 240 мг

Деца от 14 до 18 г - между 360 и 410 мг

Мъже от 19 до 30 г - 400 мг

Жени от 19 до 30 г - 310 мг

Мъже от 31 до 50 г - 420 мг

Жени от 31 до 50 г - 320 мг

Мъже над 51 г - 420 мг

Жени над 51 г - 320 мг

Източници на магнезий

Магнезий

Богати източници на магнезий са храни като:

- ядки - бадеми, фъстъци, ядки, фъстъчено масло;

- ястия със спанак, броколи;

- семена от сусам, слънчоглед, лен;

- специалитети с гъби;

- овес;

- рецепти със соево мляко;

- пълнозърнест хляб и брашно;

- бобени ястия;

- картофени специалитети;

- говеждо месо;

- рецепти с ориз;

- пилешки гърди;

- сьомга на фурна;

- рецепти с авокадо;

- стафиди;

- ябълка;

- банани;

- моркови.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати