Противопоказания при приема на котешка стъпка

Противопоказания при приема на котешка стъпка

Котешка стъпка

Котешката стъпка носи името си от формата на цветчетата ѝ. Те приличат на котешки лапички и оттам идва името котешка стъпка.

От растението се използват и стъблото, и листата и цветчетата.

Котешката стъпка е растение, което съдържа етерично масло. То има противовъзпалителен ефект. Също така котешката стъпка има спазмолитичен ефект, помага при кашлица и втечнява секретите. Билката е полезна при кашлица, бронхити, астма. Етеричното масло, което се съдържа в котешката стъпка, помага при главоболия и мигрени. Има успокояващо действие и намалява нервното напрежение. С помощта на котешката стъпка можете да си осигурите спокоен сън. Тя ще Ви предпази и от сезонните депресии.

Използва се за лечение на редица болести и състояния на организма. Котешката стъпка има успокояващо действие, нормализира кръвното, действа добре на кръвоносната система и подобрява артериалната проходимост.

Растението се използва и при гинекологични заболявания, кожни проблеми, проблеми с бъбреците, гастрит, миома на матката, цистит, камъни в бъбреците, ракови образувания и кожни заболявания.

Успешно помага и при бемки, брадавици и пърхот.

Котешка стъпка

Котешката стъпка подпомага и при проблеми със стомаха, различни болки, разстройство, запек, менструални болки, спазми и много други.

Като всяка билка наред с всички полезни действия има и противопоказания. При приема на котешката стъпка заради съдържащото се в нея етерично масло тя не е подходяща за хора, страдащи от алергии. Най-добре е да се консултирате с лекар.

Ако имате проблеми със сърцето, също е добре да се консултирате с доктор и той да прецени дали билката е подходяща за Вас.

Котешката стъпка не се препоръчва за прием от бременни жени. Не са направени достатъчно изследвания, които неоспоримо да доказват, че е безвредна за бебето и майката, в този период.

Същото се отнася и за майките на бебета и малки деца, които кърмят. При тях също не се препоръчва приемът на котешката стъпка.

Децата под 16 годишна възраст също не могат да приемат котешка стъпка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати