Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Кърменето не е никак лесна работа. Почти всяка жена има кърма след раждането, но практиката сочи, че малко са тези, които успяват да захранят бебето си само и единствено с чудотворното мляко. Причините за спиране на кърмата могат да бъдат най-различи, включително и стрес, психическо състояние, следродилна депресия.

Най-важна обаче си остава храната, тъй като именно тя сформира качеството и количеството на кърма.

Без съмнение плодовете и зеленчуците са от изключителна важност. Не само за кърмещите дами, но и за всички останали, които следят здравословното хранене. Да се фокусираме обаче върху бебешкото мляко.

Бананът

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Бананът е един от най-мазните плодове и същевременно най-полезни за образуването на кърма. Мазната му текстура спомага за гъстотата на кърмата, а високата му калоричност, погълната косвено от бебчето, му помага да си набави нужната енергия и да се засити за достатъчно дълго време.

Ябълки на корем

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Ябълките също са сред най-препоръчваните плодове за кърмещите мами. Те имат голямо съдържание на витамини, сред които така важните А и C, както и калций, калий, дори фолиева киселина, която се приема от жените през цялата бременност. Крушите също са предпочитани при кърмене. Ако крушата е истинска, то от нея ще изтече доста голямо количество сок, което спомага за образуване на кърма, защото поемането на много течности е изключително важно за кърмачките.

Не на цитрусите!

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Всеки плод съдържа в себе си редица минерали и витамини, но въпреки това има такива, които определено не се препоръчват за консумация, докато жената кърми. Най-общо казано, това са цитрусовите плодове, тъй като е доказано, че те увеличават коликите при новородените, тъй като плодове като портокали, лимони и други от рода дразнят стомаха. А все пак нека не забравяме, че каквото хапва мама, хапва и бебето, само че обработено в кърма.

Зелени листни зеленчуци за повече желязо

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

От зеленчуците най-подходящи за кърмачките са зеленолистните зеленчуци като коприва и спанак. Те са много богати на желязо, което определено е необходимо за доброто здраве на бебето.

Бобови храни в умерени количества

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Макар че много специалисти са против консумацията на бобови растения по време на кърмене заради риска от по-болезнени колики при кърмачето, то и много са на противоположното мнение. Именно лещата, грахът, бобът са тези зеленчуци, които също са добри източници на желязо и консумацията им в умерени количества е препоръчителна.

Картофи за засищане

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Друг полезен зеленчук за кърмачките е картофът. Той засища и едновременно с това не се смята за алерген, така че консумацията му може да бъде в големи количества.

Лук и чесън - всеки си решава

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Лук и чесън са също сред доста оспорваните продукти, що се отнася до кърменето. Те безспорно са много полезни и наситени с много витамини, но някои майки считат, че придават определен вкус на кърмата, който бебето не понася. Други пък са на мнение, че именно този различен привкус прави млякото по-неустоимо за кърмачето.

Почиствайте плодове и зеленчуците много добре

Има хиляди хопотези и редица изследвания за това кой плод и зеленчук как действа на кърмата. Кой е полезен и кой не? Кой се смята за алерген и кой не? Най-важното е майката и бебето да бъдат спокойни, а плодовете и зеленчуците, без значение какви са, да бъдат измивани много добре, за да се премахнат бактерии и препарати, които са поели по пътя си, докато стигнат до корема на мамите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати