Българинът изхвърля 7 000 тона храна

Изхвърлени храни

Българинът изхвърля над 7 000 тона храна след всеки празник. Това предстои да се повтори и след Гергьовден.

Ресторанти, домакинствата и хотели - това са трите основни компонента, които генерират основната част от хранителни отпадъци. Последствията от дългите празнични дни и богатите трапези не кореспондират на факта, че сме най-бедната държава в Европейския съюз.

670 000 тона храна се изхвърлят всяка година само в България. В световен мащаб количеството ѝ е 1 млрд. тона. Годишно всеки от нас изхвърля 173 кг храна. Най-големите количества са около празниците. В дните около Великден например обемът на хранителните отпадъци се е увеличил с над една трета.

Едва 10% от храната, която изхвърляме, може да бъде спасена. Тя трябва да достигне до потребителя до няколко часа след термичната обработка. И когато срокът мине, макар и годна, тази храна отива на боклука. За щастие все повече хора намират алтернативата да я дарят на хора в нужда.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука.

Статистически погледнато, около 43% от храната, която попада в кофата за боклук, идва от домакинствата. С храната, която изхвърля само Европейският съюз, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света - близо 1 милиард души.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати