Интересни факти за кленовото дърво, кленовия сок и кленовия сироп

Интересни факти за кленовото дърво, кленовия сок и кленовия сироп

Интересни факти за кленовото дърво, кленовия сок и кленовия сироп

Кленовото дърво трябва да отговаря на определени условия, за да може да се използва за извличане на кленов сироп. Кленовите дървета са шест вида, но за добиване на кленов сироп се използва един вид, който се нарича Захарен клен. От това дърво, което се нарича още твърд клен, се добива кленов сироп, който има най-доброто качество.

За да добием сироп от кленовите дървета, се пробива кората на клена и се събира сокът. Той съдържа голямо количество вода и затова се налага да премине процес на загряване, за да се изпари водата.

Дървото, от което се добива кленов сироп, не трябва да е на по-малко от 30 години. Диаметърът му трябва да е поне 12 сантиметра.

Когато дървото започне да цъфти, тогава вече не е подходящо време за добиване на кленов сок. Това обикновено е при първите по-топли нощи през пролетта. Времето, подходящо за добив на кленов сок, е 1-2 месеца. Най-силен е добивът за период от 10-15 дни.

За да не бъде унищожено кленовото дърво трябва да бъде контролиран добивът на кленов сироп. Той не трябва да надвишава 10 % годишно.

От едно кленово дърво добивът за сезона е около 10 литра. Tова количество е достатъчно за приготвянето само на 1 литър кленов сироп.

Концентрацията без добавки води до получаване на кленов сироп. За сравнение в 50 милилитра кленов сироп има толкова калории, колкото има в 1 с.л. захар. Кленовият сироп често се използва като заместител на меда.

Кленовият сироп съдържа захароза в големи количества. Също така съдържа фруктоза и минералите магнезий, калий, цинк, желязо и калций. Кленовият сироп засилва имунната система, има антибактериално действие и е антиоксидант.

Интересни факти за кленовото дърво, кленовия сок и кленовия сироп

Има два класа кленов сироп. Първият клас е А. Това е първият извлечен кленов сок от от дървото. На цвят е по-светъл и на вкус не е много сладък. Клас А обаче съдържа минерали и витамини, много повече в сравнение с клас С. Клас А можете да консумирате без обработка и е полезен за пречистване на организма. Клас С е добит след клас А. Различава се с тъмен цвят и наситен сладък вкус. Той се използва в сладкарството, както и в ежедневието като заместител на захар или мед.

Кленовият сироп е скъпо удоволствие и затова рядко се намира в чист вид. най-често в магазините е смесен с мед или глюкозо-фруктозен сироп. Някои фирми предлагат изцяло имитация без никакво съдържание на кленов сироп. Но посредством различни химии наподобява и цвета и аромата на кленов сироп. Добре е да четете състава на етикета и да не се доверявате на много ниска цена.

От кленовият сироп се получава и кленова захар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати