Няколко причини да използвате подправката девесил

Девесил - това е растение, познато на човечеството от дълбока древност. В миналото хората са лекували ревматизъм и настинка с отвара от девесил. Любопитен факт е, че през Средновековието пътуващите търговци са го използвали като ароматизатор, като са поставяли листенца от него в обувките си.

Девесилът е от семейството на морковите и магданоза. Освен че се отглежда като културно растение, се среща и диворастящ. Най-големи плантации от диворастящ девесил има в средиземноморския регион. Именно в някои средиземноморски страни като Италия девесилът се счита за силен афродизиак.

В България много традиционни ястия се овкусяват с тази ароматна подправка, добавена в прясно или сушено състояние. Много видове месни ястия, боб чорба, млечни ястия и салати придобиват чудесен традиционен вкус, когато към тях се добави девесил.

От растението се използват както листата, така и семената и коренът. С най- силни лечебни свойства обаче може да се похвали коренът. Той се използва в отвари и в сурово състояние.

Коренът на девесила е много ефикасен за стимулиране на апетита, при нарушено храносмилане, при лечение на цистит и подпомагане премахването на камъни в бъбреците. Има антисептично действие.

Листата на девесила са най-използваната част от растението в кулинарията, защото семената и корена имат много по-силен и понякога натрапчив аромат. А извън кухнята листата на растението са силен диуретик и ефективен ароматизатор. Отвара от листата на билката облекчават менструални болки и лекува простудни заболявания.

Ако искате да се възползвате максимално от качествата на девесила, си набавяйте пресен от сигурни търговци, които гарантират, че растението е отглеждано в градини без добавяне на пестициди. Не рискувайте да берете див девесил, тъй като може лесно да го сбъркате с някои отровни растения от същото семейство.

Девесилът може да се изсуши и да се съхранява в хартиени пликове на тъмно и сухо място или да се накълца и замрази.

Дали ще го използвате като подправка към любими традиционни ястия или като лекарство, от неговата употреба може да имате много ползи. Затова не пренебрегвайте това ценно растение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати