Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Няколко причини да използвате подправката девесил

Няколко причини да използвате подправката девесил

Девесил - това е растение, познато на човечеството от дълбока древност. В миналото хората са лекували ревматизъм и настинка с отвара от девесил. Любопитен факт е, че през Средновековието пътуващите търговци са го използвали като ароматизатор, като са поставяли листенца от него в обувките си.

Девесилът е от семейството на морковите и магданоза. Освен че се отглежда като културно растение, се среща и диворастящ. Най-големи плантации от диворастящ девесил има в средиземноморския регион. Именно в някои средиземноморски страни като Италия девесилът се счита за силен афродизиак.

В България много традиционни ястия се овкусяват с тази ароматна подправка, добавена в прясно или сушено състояние. Много видове месни ястия, боб чорба, млечни ястия и салати придобиват чудесен традиционен вкус, когато към тях се добави девесил.

От растението се използват както листата, така и семената и коренът. С най- силни лечебни свойства обаче може да се похвали коренът. Той се използва в отвари и в сурово състояние.

Коренът на девесила е много ефикасен за стимулиране на апетита, при нарушено храносмилане, при лечение на цистит и подпомагане премахването на камъни в бъбреците. Има антисептично действие.

Листата на девесила са най-използваната част от растението в кулинарията, защото семената и корена имат много по-силен и понякога натрапчив аромат. А извън кухнята листата на растението са силен диуретик и ефективен ароматизатор. Отвара от листата на билката облекчават менструални болки и лекува простудни заболявания.

Ако искате да се възползвате максимално от качествата на девесила, си набавяйте пресен от сигурни търговци, които гарантират, че растението е отглеждано в градини без добавяне на пестициди. Не рискувайте да берете див девесил, тъй като може лесно да го сбъркате с някои отровни растения от същото семейство.

Девесилът може да се изсуши и да се съхранява в хартиени пликове на тъмно и сухо място или да се накълца и замрази.

Дали ще го използвате като подправка към любими традиционни ястия или като лекарство, от неговата употреба може да имате много ползи. Затова не пренебрегвайте това ценно растение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати