Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Сортове Череши

Сортове Череши

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532484

Сортовете череши са много и се различават по периода на узряване, големината на плода, аромата, цвета на плода и вкуса.

За човека черешите имат много полезни действия. Те усилват перисталтиката на червата, утоляват жаждата, улесняват храносмилането, полезни са при диабет, проблеми с бъбреците, наднормено тегло и имат енергизиращо действие.

Според българската класификация на сортовете от 2006 година, сортовете череши са: Ранна черна едра, Ню стар, Адриана, Сънбърст, Линда, Стела, Регина, Бигаро Бюрла, Бинг, Риван, Лапинс, Ноар де Мешед, Ван, Гермерсдорфска, Дроганова жълта, Райниер, Козерска, Бигаро моро, Шнайдерова, Хеделфингенска, Кордия, Ламберт, Роганова жълта, Силвия, Сут Хейвън, 11 май и Съмит.

Най-добрите сортове череши са: 11 май, Ранна черна едра, Бигаро Моро, Биагро Бюрла, Бинг и Ван.

Ранна черна едра череша е сорт българска череша. Периодът на узряване на плодовете е 25 май - 5 юни. Плодовете са едри, тънка и не много дълга дръжка, плодовете имат сърцевидна форма, кожицата е тъмно червена, тънка, но здрава. Вкусът им е сладък - възкисел, лесно се отделя плодът от костилката, плодът има тъмно червен цвят. Този сорт няма силен аромат, но външният вид на плодовете е прекрасен. Сортът узрява сравнително рано и е с добри качества на вкуса.

Сортът 11 май узрява по-рано около 10 май до 16 май. Не е ясен произходът му. Плодовете имат сърцевидна форма, дребни като размер, с къса дръжка и почти черна кожица, когато узреят. Плодът има сладко-кисел вкус, тъмночервен цвят, мек и сочен, костилката е малка и не се отделя лесно.

Френският сорт Биагро Бюрла узрява в същият период, както българския сорт Ранна черна едра череша, т.е. от 25 май до 5 юни. Има сладко-кисели плодове, сърцевидни, тъмночервени и едри. Този сорт е самобезплоден и се използват опрашители като Наполеон и Хедилфингелската череша.

Друг френски сорт е Бигаро Моро. Периодът на узряване е същият като при Биагро Бюрла. Плодовете са тъмночервени, големи, с формата на сърце, сладко-кисел вкус. Този сорт също е самобезплоден и се използват подходящите опрашители Наполеон и Ранна черна едра череша.

Американският сорт Бинг узрява по-рано от последните два описани сорта. Периодът на узряване е от 17 до 25 юни. Плодовете са със сладко-кисел вкус и плътно месо. Цветът и е чемно червен към черен и имат много добри качества на вкуса. Този сорт също е самобезплоден и подходящите опрашители са Райниер и Ван. Сортът Бинг е много разпространен в България.

Сортът Ван зрее от 20 до 30 юни и има отлични вкусови качества. Има кълбовидни плодове с тъмночервен цвят, сладко хрупкаво месо и едър плод. Този сорт също е самобезплоден и подходящите опрашители са Наполеон и Бинг. Сортът Ван също е много разпространен в България.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати