Как да направим вкусни кроасани
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да направим вкусни кроасани

Как да направим вкусни кроасани

Мария СимоваМария Симова
Гуру
45664115k
Как да направим вкусни кроасани
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Топлите кроасани с деликатна коричка с шоколад, крем или плънка със сирене са символ на френската кухня. Много домакини търсят подходящата рецепта за приготвяне на кроасани, защото домашно приготвените печива са по- вкусни, освен това и да изненадат своите близки с нов вкусен десерт. Нека се опитаме да разберем как френските сладкари правят виенските кифли, каква е тяхната тайна?

Класическите кроасани се приготвят от слоесто тесто с мая, за тях се подбират най-добрите естествени продукти. И така, вземете 350 г хубаво масло с голям процент мазнини, оставете го да омекне на стайна температура, но да е плътно (не размекнато).

Поставете лист хартия за печене върху кухненския плот и го поръсете с брашно. Поставете маслото в средата на листа и отново покрийте с друг лист хартия, разточете маслото на правоъгълна плоча с размери 10х12, 5 см, поставете с хартията във фризера за 10 минути.

През това време разтворете 40 г прясна мая в 200 мл прясно мляко. В 500 г двойно пресято брашно с висок процент глутен, добавете 2 г бакпулвер, разбитите 2 броя яйца, 30 г пудра захар, 30 мл олио и 8 г сол. Изсипете разтворената мая с млякото и омесете тесто в рамките на 3 минути. Французите смятат, че продължителното месене влияе върху качеството на печенето, тъй като излишъкът на кислород вреди на тестото.

Важни моменти – маслото трябва да бъде 1/3 от масата на брашното и за предпочитане е 1:1, това е идеалното съотношение. Всички продукти се охлаждат преди месене на тестото, а подходящата температура по време на работа е около 15-16 градуса по Целзий.

Как да направим вкусни кроасани

Технология за приготвяне на слоестото тесто за кроасани

Изкуството да се правят кроасани изисква много време, виртуозност, която идва с опит. От тестото се оформя правоъгълна кора с размери 20х12, 5 см, обвийте го в хартия за печене и го поставете в хладилник за 30 минути, на 5-6 градуса температура в охлаждащата камера.

Извадете тестото от хладилника, разстелете го на плота и покрийте половината с маслото и загърнете с другата половина тесто, защипете краищата. В това време мекотата на тестото и маслото трябва да бъде приблизително еднаква. Разточете тестото с точилка много внимателно, за да получите нова кора с дебелина 1 см, ако точилката залепва за тестото поръсете с брашно.

Полученият правоъгълник се сгъва три пъти, поставете го във фризера за 15 минути а после преместете в хладилника за още 15 минути. Повторете процедурата с точенето и замразяването още 6 пъти и го поставете за 1 час в хладилника, може и за цяла нощ.

При приготвянето на слоесто тесто, спазваме 2 правила:

1. При разточване на тестото, при първата процедура движим точилката само в едната посока.

2. При следващата процедура на точене в обратна посока.

Как да направим вкусни кроасани

Да, оказа се че в изкуството за приготвяне на кроасани, наистина трябва много време и виртуозност, която идва от опит.

Извадете охладеното тесто от хладилника, оформете го с точилка на правоъгълник с дебелина от 3 до 5 мм и го нарежете да дълги триъгълници. В средата на широката страна поставете плънката и внимателно увийте на рулца, на които придавате форма на полумесец.

Подредете ги в тава постлана с хартия за печене на разстояние един от друг. Оставете ги за 30 минути да втасат, завити с чиста кърпа. Намажете ги с жълтък и ги поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 25 минути до златисто-кафяв цвят.

Независимо от факта, че френските кроасани са без пълнеж вече се пълнят с нещо вкусно, шоколад, крем, конфитюр, дори извара, сирене, и др.

Класическият вариант за приготвяне на кроасани е сложен, отнема много време и труд. Но въпреки това, приготвени от вашите ръце, те са по-вкусни. Вашето семейство ги заслужава!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати