gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Люлякът в кухнята

Люлякът в кухнята

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
144303721k
Люлякова торта
Снимка: marcheva14
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

В края на април и през май градове и села се изпълват с чуден аромат - на люляк. Великолепните декоративни храсти се окичват с гроздове - нежно лилави, розови, виолетови, винени, бели. Много хора ги берат само за да напълнят домовете си с тяхната пролетна свежест и едва ли подозират, че люлякът е и целебно средство, а и великолепен начин за ароматизиране на блюда.

Портрет на люляковия храст

Шведският учен Карл Линей го е нарекъл на името на древногръцката нимфа Сиринга, която пази семейната идилия. В Европа започват да садят люляк през XVI в. и го знаят като турска калина. Ценят го заради декоративните му качества, благоухание и непретенциозност - растението не се бои от измръзване, лесно понася и сушата и въобще не загива, ако вандалски се късат цъфналите клончета. Напротив - догодина цъфтящите гроздове се удвояват.

Цветно лечение

Люляк

Изсушените листа и цветове на люляка лекуват различни заболявания. Веществото сирингин, което се съдържа в цветовете, ги прави нагарчащи, но като хинина то обезболява и действа противовъзпалително. Настойка от листата лекува бъбреци, а настойка от цветовете понижава температурата и е отлично потогонно средство. За целта се смесват в равни количества люлякови и липови цветове, варят се като чай, който се пие 3-4 пъти на ден. Важно е да се знае, че преди да се използват цветовете, трябва да се натопят в студена вода за 3 до 5 часа или да се варят 15-20 минути - в противен случай са отровни! За да се запазят лечебните качества на растението, гроздовете цвят трябва да се късат цели, да се навържат на снопчета и да се сушат на сенчесто място. Друг вариант е да се наредят на един слой в тавичка, застлана с чиста тъкан. Цветчетата се оронват едва след като изсъхнат.

Какво да сготвим с люляк?

Сладкиш с люляк
Снимка: Албена Асенова

Цветовете му имат интересен вкус - горчиво-сладък, с твърде специфично тръпчиво послевкусие. Трябва да кажем, че то не се харесва на всеки. Най-подходящи за използване в кулинарията са съцветията с 5 венчелистчета. С тях може да ароматизирате торти, сладкиши, кремове и сосове, както и да експериментирате според вкуса си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати