Как да приготвите трапезата за имен ден

1 от 3 Снимки
Празнична трапеза

За да имаме добре подредена маса, първо, трапезарията или мястото, където ще бъде събирането, трябва да има подходяща температура и масата да бъде подредена 2 часа преди пристигането на поканените.

Преди да започнем да подреждаме масата, трябва да си изберем покривка с която да покрием самата маса, а според празника те са различни както по цвят, така и по украса. Добре е тя да виси около педя от всички страни.

След като сме си поставили покривката, е моментът за избор на чинии. Те заемат основна функция на масата. В зависимост от ястията, слагаме и такъв вид чинии. Например, ако сервираме супа, тогава заедно с останалите трябва да поставим и дълбоки чинии.

Всяка маса трябва да има център, в който да сложим определената купа със салата. Поставяме я по средата, за да е достъпна от всички. Подобно е положението и с хляба.

Продължаваме с прибори за хранене. Тях поставяме от двете страни на чинията. Отдясно слагаме лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците. Десертните прибори, които ще се ползваме последни, подреждаме успоредно на масата над чиниите.

Чашите за вино и алкохолни напитки поставяме при върха на ножа за съответното ястие, за вода се поставяме отляво и малко над чашата за червено вино.

За трапеза е задължително да използваме салфетки от плат, като използваме специални рингове, панделки, мъниста. Това избираме според случая.

За да ни е удобно, след като пристигнат гостите и да можем да им обърнем достатъчно внимание, ни трябва и една допълнителна масичка, на която да си поставим допълнително прибори и салфетки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати