Как да приготвите трапезата за имен ден
gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да приготвите трапезата за имен ден

Как да приготвите трапезата за имен ден

Имен ден

За да имаме добре подредена маса, първо, трапезарията или мястото, където ще бъде събирането, трябва да има подходяща температура и масата да бъде подредена 2 часа преди пристигането на поканените.

Преди да започнем да подреждаме масата, трябва да си изберем покривка с която да покрием самата маса, а според празника те са различни както по цвят, така и по украса. Добре е тя да виси около педя от всички страни.

След като сме си поставили покривката, е моментът за избор на чинии. Те заемат основна функция на масата. В зависимост от ястията, слагаме и такъв вид чинии. Например, ако сервираме супа, тогава заедно с останалите трябва да поставим и дълбоки чинии.

Всяка маса трябва да има център, в който да сложим определената купа със салата. Поставяме я по средата, за да е достъпна от всички. Подобно е положението и с хляба.

Продължаваме с прибори за хранене. Тях поставяме от двете страни на чинията. Отдясно слагаме лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците. Десертните прибори, които ще се ползваме последни, подреждаме успоредно на масата над чиниите.

Чашите за вино и алкохолни напитки поставяме при върха на ножа за съответното ястие, за вода се поставяме отляво и малко над чашата за червено вино.

За трапеза е задължително да използваме салфетки от плат, като използваме специални рингове, панделки, мъниста. Това избираме според случая.

За да ни е удобно, след като пристигнат гостите и да можем да им обърнем достатъчно внимание, ни трябва и една допълнителна масичка, на която да си поставим допълнително прибори и салфетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати