Полезните съставки в шоколада

Полезните съставки в шоколада

Шоколад

Шоколадът - превъзходен вкус, необяснима наслада, щастлива усмивка!

Почти всеки знае, че шоколадът се произвежда от какао. То се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao. Но малцина знаят, че Theobroma означава Храна на боговете.

Шоколадът е богат на калории. В състава си той съдържа около 60% въглехидрати, 30% мазнини и едва около 10% белтъци.

Въпреки големите количества на наситени мастни киселини (от това са съставени мазнините) те са неутрални към холестерола в организма и не водят до повишаването му.

Колкото и да е странно, шоколадът е източник на минерали. В състава му могат да се открият калий, магнезий, мед, желязо.

В шоколада могат да се открият и кофеин и теофилин. На тях се дължи тонизиращият му ефект.

Консумирането на шоколад оказва благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система. Това се дължи на активни вещества от групата на полифенолите (съдържат се и в плодовете, зеленчуците, чая, червеното вино).

Освен тях има наличие и на флаваноли, които действат антиоксидантно. Така освен сърцето предпазва от дегенеративни увреждания и от някои видове рак.

Консумацията на шоколад намалява образуването на тромби и удължава времето на кръвосъсирване на кръвта.

Освен върху сърдечни проблеми, кръвното, холестерола и оросяването на мозъка, шоколадът въздейства и върху кръвната захар и инсулиновата чувствителност.

Всичко това се допълва и от факта, че шоколадът се използва като любовен стимулатор, а и потиска хормоните, причиняващи усещане за стрес.

Категорично може да се каже, че шоколадът е повече полезен, отколкото вреден продукт. Консумиран в умерени количества, има благоприятен ефект върху организма и доставя неописуемо удоволствие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати