5 витамина и минерала, които няма нужда да приемаш допълнително

Хранителни добавки

В ежедневието си често се сблъскваме с допълнителни съвети от нашите лекари, приятели роднини. Няколко американски експерти (включително д-р Лорейн Майта - лекар в Ню Джърси и възпитаник на Американската академия по антистареене и регенеративна медицина) споделят 5 витамина и минерала, които просто не са необходими да се вземат под формата на добавки - някои от тях дори могат да бъдат вредни.

1. Калций

Калций
Снимка: thecompleteherbalguide.com

В продължение на много години се предава между жените следното послание, че добавките от калций са от решаващо значение за здрави и силни кости. Според д-р Майта най-новите изследвания показват, че калциевите добавки може да не влязат в костите, а вместо това да калцират артериите и меките тъкани, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Нещо повече - калциевите добавки могат да подсилят образуването на бъбречни камъни, при тези, които са податливи.

Можете да получите цялото количество калций, което тялото ви се нуждае, от следните храни: зелени листни зеленчуци, сьомга, сардини, бял боб, бадеми и броколи.

2. Витамин Е

Витамин Е

Веднъж e смятан, че приемът му води до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер, катаракта и рак, но реално витамин Е може да увеличи някои рискове от рак.

Едно проучване установява, че общият риск от смърт е по-висок при мъжете и жените, които приемат високи дози витамин Е, отколкото при тези, които не го правят. Ако се притеснявате за нивото на този витамин, то количеството витамин Е в повечето мултивитамини не е достатъчно, за да предизвика този неблагоприятен ефект. Можете да използвате витамин Е върху кожата си, за я поддържате хидратирана.

3. Йод

Йод

Въпреки че някои естествени лечители препоръчват добавки, йодът трябва да се приема само под лекарско наблюдение. Минералът най-често се свързва с щитовидната жлеза, тъй като е ключов компонент на произвежданите там хормони, казва д-р Майта. Твърде малко или твърде много йод може да причини недостатъчна активност на щитовидната жлеза, известна като хипотиреоидизъм, така че е особено важно да се уверите, че не приемате йод, когато нямате нужда. Най-добрият начин да разберете? Помолете Вашия лекар да измери нивата на йод в урината ви, за да определите дали нивата ви са ниски, преди да приемете добавка.

Според Хара Луциус (онколог в Центровете за лечение на рака в Америка), храната в Америка е вече допълнена с йод, което означава, че йодният дефицит е рядък.

4. Желязо

Зеленолистни зеленчуци

Този минерал помага за формирането на хемоглобин - съставка на кръвта ви, която доставя кислород от белите дробове. Желязото също е необходимо за нормалното клетъчно функциониране и синтеза на някои хормони. Въпреки това трябва да го приемате като добавка само когато имате лабораторно потвърждение за недостатъчност от Вашия лекар.

Това е така, защото претоварването с желязо, дължащо се на прекомерна добавка или диетичен прием, може да увреди черния дроб и вероятно други органи като панкреаса и сърцето. Твърде много желязо може също да причини възпаление на черния дроб и да се окисли в тялото, причинявайки клетъчно увреждане, казва д-р Майтра.

5. Витамин В6

Витамин В6

Осемте витамина от тип В, наречени В комплекс, са от решаващо значение за оптималното здраве, помагайки на тялото ни да превърне храната в гориво и да стимулира здравата кожа, паметта, бременността и много други. Тъй като витамините от В-комплекс присъстват в много храни - особено тези, които са част от здравословна диета, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, птици и риба, повечето от нас получават достатъчно.

И изследванията показват, че приемането на добавки B6 за дълъг период от време може действително да доведе до сериозни проблеми. Въпреки че витамин B6 е водноразтворим и безопасен в умерени количества, приемът на твърде много може да бъде токсичен, казва д-р Майта. - Високите дози са показали, че причиняват ненормални усещания в нервите, наречени невропатия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати