Отглеждане на салатно цвекло

Отглеждане на салатно цвекло

Цвеклото е кореноплодна култура и двугодишно растение, като през първата година образува корени, а през втората цветоносно стъбло.

Червеното цвекло може да оцелее при замръзване (ако е в земята до -4 градуса по Целзий, а ако е извадено от почвата - до -2 градуса по Целзий), което ги прави чудесен избор за отглеждане на север.

Засаждане на червено цвекло

Най-добрата почва е с рН между 6.0 и 7.0, но леко алкални почви се предпочитат в някои райони. Добре е, ако преди засаждането почвата се обогати със стар оборски тор. Той е богат на фосфор и спомага за лесното покълване и изхранване на кореноплодния зеленчук. За ранно отглеждане на салатното цвекло за предпочитане е топлата глинесто-песъчлива почва.

Отглеждане на салатно цвекло

Семената покълват при температура от 5-6 градуса. Уверете се, че почвата остава влажна за кълняемост. Добре е да се полива често и да се поддържа почвата влажна. В зони с ниска влажност накиснете семената за 24 часа.

Семена се слагат на 2-3 см дълбочина и 3-4 см на разстояние едно от друго.

Отглеждане на салатно цвекло

Ранните култури могат да бъдат засадени през март / април, а късната реколта - по всяко време от юни до септември. Последователни насаждения също са възможни, докато времето не надвишава 24°С.

Разреждането е необходимо, тъй като може да получите повече от един разсад от всяко семе. Разреждането се извършва, когато растението има 3-4 листа. Разреждат се да станат на разстояние 10-12 см едно от друго.

Издърпването им от земята може да наруши корените на близките разсад - бъдете внимателни. Всяко необходимо култивиране трябва да бъде нежно, цвекло има плитки корени, които лесно се нарушават.

Съхранение на салатно цвекло

Отглеждане на салатно цвекло

Цвеклото може да се вади между 50 и 70 ти ден след поникване при повечето сортове, въпреки че те могат да бъдат събрани по всяко време, което смятате за подходящо. Късното салатно цвекло се вади най-късно, когато температурите станат -2, -3 градуса (края на октомври). След като е извадено от почвата, то се почиства от пръстта и листата се подрязват, като се оставя 1 см от корена.

Прясното цвекло може да се съхранява в хладилника в продължение на 5-7 дни. Изрязването на върховете на цвеклото ще ги запази по-свежи за по-дълго време. Могат да се съхраняват в неотоплен килер или да ги остави на хладно в мазето.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати