Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-добрите и безвредни съдове за готвене

Най-добрите и безвредни съдове за готвене

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k

Често купуваме съдове за готвене без да знаем дали материалите, от които са произведени, са вредни или не, като се ръководим от цената. Как да изберем безопасни съдове за готвене и материалите от които са произведени?

Кухненските съдове от неръждаема стомана са устойчиви на окисляване, при готвене продуктите не губят свойствата си, вкуса и дори витамините. Осигуряват дългосрочно и надеждно съхранение на варените продукти, освен това са и красиви. Да, съдовете от неръждаема стомана, очевидно имат предимства, но за съжаление никелът, съдържащ се в тях, е алерген и може да предизвика дерматоза. Не използвайте такива съдове твърде често.

Доста добри са и емайлираните съдове. В тях можете да готвите и съхранявате всякаква храна, без да се страхувате да приготвяте маринати и кисели краставички дори. Но един от основните недостатъци на тези съдове е тяхната крехкост. При небрежно боравене с емайлираните съдове, емайллакът се чупи и се появяват пукнатини. Чрез тях влагата прониква в метала и започва корозията. Така че, е по добре да купите емайлирани съдове с ръб от неръждаема стомана, която предотвратява корозията.

Що се отнася до керамиката, в глинени съдове е приготвяна храната от незапомнени времена. Всяко настоящо керамично изделие е по-добро, когато от високата температура става по-здраво. Единственото лошо е, че тя бързо поглъща мазнините, които трудно се мият. Друг недостатък на съвременните керамични съдове е относително високата им цена. За съжаление, на пазара можете да намерите нестандартна керамика, но тя не е топлоустойчива.

В съдовете, изработени от алуминий, не се препоръчва да се готвят пикантни и кисели ястия, не задушавайте, запържвайте зеленчуци или варете мляко. Дори и при леко нагряване, даже и слабите киселини и алкали унищожават алуминия и достигат до храната ни. В заключение: гответе в алуминиеви съдове но не съхранявайте ястието в тях.

Тефлонът е добро незалепващо покритие, но започва да се изпарява от повърхността на съдовете още при 200 градуса по Целзий. Ефектът на тефлоновите изпарения върху човешкото тяло не е достатъчно проучено, но има случаи на болезнена реакция сред работниците на предприятията, произвеждащи тефлонови съдове, както и сред домакини, които използват активно това постижение на цивилизацията, имайте това предвид!

Силиконът е еластичен и издръжлив на температура до +280 градуса. Можете да го използвате във фурни, микровълнови и да печете месо и риба, и още храната в него може да бъде замразена. Силиконът е инертен материал, не ръждясва и не се разпада, не взаимодейства с горещи и ледени продукти. От силиконовите съдове лесно можете да извадите това, което сте приготвили. Гладката повърхност има естествени антипрегарящи свойства. Но най-забележителното е, че след употреба в кухнята, може компактно да се сгъне, а при следващо използване той заема оригиналната си форма.

Не отписвайте чугунените съдове. Въпреки че са тежки, храната приготвена в тях не прегаря, бавно се нагрява и бавно се охлажда.

Пластмасовите съдове са много удобни. Но в тях не може да се готви - пластмасата се топи. В такива съдове е много удобно да носите храна или да я притопляте в микровълнова фурна.

Но трябва да бъдете предпазливи от пластмасовите съдове с меламин – не ги купувайте! Меламинът съдържа формалдехид, който може да се отдели в храната под взаимодействието на гореща вода. Формалдехидът е един от канцерогенните - предизвиква силно дразнене на очите, гърлото, кожата и белите дробове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати