Трябва ли да пия мултивитамини?
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Трябва ли да пия мултивитамини?

Трябва ли да пия мултивитамини?

Адриан АлександровАдриан Александров
Помощник Готвач
14151333
Мултивитамини
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Наистина ли трябва да вземете мултивитамин?

Ето какво ежедневното Ви хапче витамин може и не може да Ви даде.

Ако сте се чували, че приемането на витамини всеки ден е жизненоважна част от това, да сте максимално здрави, също както това да миете зъбите си и ядете редовно зеленчуци си, не сте единствени. В продължение на десетилетия лекарите препоръчват прием на мултивитамини като лесен начин за запълване на хранителните пропуски във нашата диета. Но последните изследвания показват, че ползите от мултивитамините може би са силно надценени. Време ли е да изхвърлите вашите? Ето какво трябва да знаете.

Мултивитамините не значат здравословно хранене

Ако вашият начин на хранене е богат на преработени храни и добавени захари, приемането на мултивитамин няма да компенсира вредите от тях. Приемането на мултивитамин не е заместител на здравословното хранене, казва Алана Бигърс, асистент по клинична медицина в Университета на Илинойс в Чикаго. Най-добрият начин да получите необходимите витамини и минерали заедно с фибри и фитонутриенти, е да имате добре балансирана диета с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини.

Възможно е да прекалявате с витамините

Хранителни добавки

Витамин А, витамин Е и желязо са свързани със здравни рискове при прием на високи дози, така че ако Вашата диета вече е богата на хранителни вещества, хапчето мултивитамин може да Ви дойде в повече. Ако имате добре балансирана диета и също така приемате мултивитамини, рискувате да предозирате витамините и минералите във Вашето тяло, казва Бигърс.

Индивидуалните добавки може да са по-безопасни

Някои хора се нуждаят от по-високи дози от определени витамини или минерали, отколкото им доставя диетата им. Например, възрастните обикновено се нуждаят от повече калций за поддържане на здрави кости, бременните жени се насърчават да увеличат приема на фолиева киселина, за да предотвратят някои дефекти при раждането, а вегетарианците може имат недостиг на витамин B12, тъй като месото и млечните продукти са ключови източници на този витамин. Но дори и да попадате в една от тези категории, може да предозирате други витамини и хранителни вещества. В този случай Бигърс предлага да вземете конкретни добавки, за да компенсирате точно това, което ви липсва, вместо да приемате масови добавки, които Ви дават по много от всичко.

Вероятно се нуждаете от повече витамин D

Здравословно хранене

Докато можете да получавате витамини и минерали основно чрез здравословна диета, витамин D е едно забележително изключение. Освен от обогатеното мляко, масло от черен дроб на треска и няколко вида риби няма много други начини да се получи достатъчно количество D само от храна.

Добрата новина е, че тялото ни може да произвежда витамин D естествено, когато е изложено на слънчева светлина - но това носи собствени рискове. Тъй като слънчевите лъчи могат да причини рак на кожата, преждевременно стареене и други увреждания на кожата, вероятно е по-безопасно да получите витамин D от хапче, отколкото от слънцето, казва д-р Дейвид Кътлър, лекар от семейната медицина в провинция Saint John's Health Center Monica, СА. Но отново добавката на витамин D може да бъде по-добър избор от мултивитамините.

Мултивитамините няма да предотвратят сериозни заболявания

Мултивитамините не са чудодейни хапчета. Не е напълно доказан превантивният ефект на витаминните добавки към рак и сърдечносъдови заболявания в контекста на здравословоното хранене, казва Кътлър. Няма достатъчно доказателства, че мултивитамините оказват влияние върху когнитивния спад, сърдечните заболявания, рака или обща смъртност.

Така че, докато добавките могат да помогнат за запълването на конкретни пропуски в диетата ви, мултивитамините вероятно няма да окажат голямо влияние върху вашето здраве. По-добре се съсредоточете върху изграждането на здравословни хранителни навици, отколкото приемане на шарени хапчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати