Здравословните заместители на млякото

Здравословните заместители на млякото

Съществуват много растителни аналози на млеката от животински произход - от соя, ориз, елда, орехи и др. Те са създадени поради много причини:

- С възрастта някои хора проявяват непоносимост към лактоза (млечната захар), т.е. тялото спира да я разделя;

- При много хора животинският протеин причинява алергии;

- През последните години все повече хора стават вегетарианци и отказват обичайното мляко, поради вярванията си.

Соево мляко

Здравословните заместители на млякото

Най-популярният заместител на млякото е соевата напитка. Тя е обогатена с калций и витамини В12 и D2. Състои се от вода, соя, тръстикова захар и различни подобрители и аромати, затова има слаб ванилов вкус. По цвят също е бяла и много лесна за приемане: пиете постепенно и утолявате глада си, но тежест не възниква. Цифрите говорят сами: 39 ккал на 100 мл.

Оризово мляко от кафяв ориз

Здравословните заместители на млякото

Произвежда се от биологично отгледан кафяв ориз и е със специфично бежаво–сив цвят. То не съдържа захар и се състои от 97. 5% от екстракта на кафяв ориз и 2. 5% от соев протеин. Що се отнася до консистенцията, тя не е по-плътна от тази на водата. За да приготвите оризово мляко с мюсли е нужно да добавите и плодове, да ги смесите в блендер и тогава ще получите отличен лек коктейл. Между другото, коктейлът е много полезен, защото кафявият ориз се счита за един от най-полезните зърнени храни, а млякото от него съдържа много хранителни вещества.

Мляко от елда

Здравословните заместители на млякото

Това вкусно безглутеново мляко от елда се нарича точно като соевото, напитка. То много мирише на елда, а на вкус е сладникаво. В състава на напитката има вода, елда 15%, слънчогледово олио и сироп от ориз, който осигурява невероятната сладост на млякото. Но въпреки това, то напълно успокоява жаждата и глада благодарение на високото съдържание на растителни протеини.

Бадемово мляко

Здравословните заместители на млякото

Бадемовото мляко е бяло и не само мирише на бадеми, но и съдържа малки частици от тях. Вкусът му е перфектен и е равен на домашно приготвеното мляко от бадеми. В състава си има вода, агаве сироп и царевично брашно, а не аромати и подобрители на вкуса.

Лешниково мляко

Здравословните заместители на млякото

Лешниковото мляко не съдържа лактоза и животински мазнини, изкуствени аромати, оцветители и консерванти. И въпреки че съставът отново включва захар, естествени стабилизатори и емулгатори, вкусът на напитката е магически. Умерено сладка и много специфична, текстурата му е максимално по-плътна от всички изброени по-горе. То съдържа калций и витамини В2, В12, D и Е. Освен това, отлично утолява жаждата и прилично засища.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати