Как да приготвим нудълс в уок тиган?

Как да приготвим нудълс в уок тиган?

Уок е китайски тиган с тесни основи и високи стръмни страни. Освен зеленчуци и месо, в уок тигана може да се приготвя и паста (макаронени изделия). Якисоба е традиционен японски специалитет, който представлява пържени нудълси със свинско месо, зеле и сос.

Ето как в 9 стъпки да си приготвите нудълси в уок тиган:

1 стъпка: Избираме пастата – за предпочитане е соба (вид японски пълнозърнести нудли). Ако нямате такива и не може да намерите, може да ползвате китайски яйчни нудли или всякакъв вид паста подобен на нудли (дълги, кръгли, като фиде). Използвайте указанието на опаковката на пастата, за да я сварите.

2 стъпка: Сварете пастата до полуготовност. Започнете да опитвате след третата минута. Готова ще е за 3-7 минути. Изсипете пастата в гевгир и отцедете.

3 стъпка: Добавете сусамово олио – до 1 с.л. за всяка порция. След това чрез подхвърляне разбъркайте пастата и я оставете настрана.

4 стъпка: Настържете или нарежете на тънки ивици вашите зеленчуци. Не забравяйте – зеленчуците не трябва да са нарязани на по-дебели ивици от пастата. Зеленчуците трябва да са с размер за хапване без допълнително рязане, след като са сготвени. Може да овкусите с малко чесън, пресен джинджифил или пипер.

Как да приготвим нудълс в уок тиган?

5 стъпка: Пригответе си соса. Ако желаете, можете да използвате любимия си соев сос. В противен случай можете да закупите готов сос за разбъркване или да експериментирате с комбинации от соев сос, мирин, джинджифил, препечено сусамово масло или каквото и да е друго, което смятате, че може да е добро. Количеството сос, от което се нуждаете, е въпрос на вкус, но 1/4 до 1/3 чаша на порция е препоръчителен вариант.

6 стъпка: Нарежете месото на тънки ивички. Подобно на зеленчуците, парчетата трябва да бъдат лесни за хапване. Ако искате, можете да добавите малко соев сос към месото, за да го мариновате, докато затопляте вашия уок. Ако не искате месо във вашата паста, можете да сложите тофу или ядки, които да използвате вместо това. Или можете да пропуснете изцяло тази стъпка.

7 стъпка: Загрейте от 1 до 3 супени лъжици масло в уока на средно висока до висока температура. Маслото ще започне да блещука, когато достигне необходимата температура.

Как да приготвим нудълс в уок тиган?

8 стъпка: Добавете първо месото към тигана. Разбъркайте го за една минута. Добавете зеленчуците, след като месото промени цвета. Добавете по-твърдите зеленчуци и зеленчуците, които първо трябва да бъдат варени: лук, моркови, целина, чесън.

Разбъркайте и гответе за 30 до 60 секунди. След това добавете и по-меките зеленчуци: зеле, чушки, джинджифил. Разбъркайте и гответе за минута или две. Колко време ще готвите зеленчуците зависи от това колко меки ви харесват. Разбърквайте (подхвърляйте) съдържанието в уока постоянно, за да не загори. Накрая добавете зелените подправки.

9 стъпка: Веднага след като добавите подправките, прибавете нудлите и соса. Разбърквайте ги, докато пастата и зеленчуците се покрият равномерно със сос. Намалете температурата на готвене и гответе по желание или докато подправките изсъхнат. Веднага се изсипва в чиния за сервиране.

Здравословно ли е готвенето в уок?

Готвенето в уок тиган се характеризира с непрекъснато бъркане, използва се за здравословно приготвяне на ястия, особено ако в ястията се използват много зеленчуци. Това е така, само ако ограничите броя на висококалорийните и високомаслените съставки и не добавяте много мазнини по време на процеса на готвене.

Как да приготвим нудълс в уок тиган?

Ограничава съдържанието на мазнини - когато готвите в уок с непрекъснато бъркане, се нуждаете само от минимално количество масло, поради високата топлина, използвана при този метод на готвене.

Можете дори да замените мазнината с бульон, за да намалите още повече съдържанието на мазнини в храната. Желателно е да се включи в минимално количество мазнина, защото в противен случай няма да можете да абсорбирате всички мастноразтворими витамини от зеленчуците в съда.

Помага да се намалят загубите на хранителни вещества – дългото време на готвене увеличава загубата на чувствителните към топлина витамини, включително витамин С и витамин В. Готвенето в уок тиган с малко мазнина запазва полезните съставки в зеленчуците.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати