Кои риби могат да се приготвят на пара

1 от 7 Снимки
Риба на пара

Риба трябва да се консумира поне веднъж седмично, защото е богата на омега-3 мастни киселини, които са от първостепенна необходимост за човешкия организъм.

Това се помни още от детската градина и затова някои традиции трябва да се следват. За да създадете меню с полезен и вкусен обяд или вечеря, помогнете си с рецепти за ястия с риба на пара.

Тя ще бъде по-полезна от пържената и по-вкусна от варената, тъй като ще задържи повече хранителни вещества.

За приготвяне на риба на пара са подходящи почти всички морски и сладководни риби. Това означава, че добър резултат в кухнята бихте постигнали с: атлантическа треска, морски и речен костур, морска треска, мерлуза, скумрия, сьомга, барбун, писия.

За задушаване можете да използвате прясна и замразена риба. Но обърнете внимание, че замразената риба изисква повече време на приготвяне, около 10-15 минути повече от определеното в рецептата.

Готовността на рибата се проверява с нож. След пробождане трябва да се отдели прозрачен сок, а месото да се отделя много добре от костта.

Преди да готвите на пара, рибата трябва да бъде добре осолена и подкиселена, в противен случай тя ще загуби формата си и ще се разпадне. Ако рибата изглежда прясна, мариновайте я преди да я готвене в соев сос, оцет, зехтин и любимите си подправки. Полейте и с бяло вино.

Филато от риба се приготвя най-бързо на пара, но и рибата, приготвена цяла, е по-вкусна. Вместо вода при готвене на пара, можете да използвате бульон от главата, костите и перките на рибката.

За да направите това, главата (без хрилете), костите и перките измийте много добре и ги варите за 40–50 минути с лук, магданоз или любимите си подправки. Прецедете бульона и сгответе вашата риба на пара.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати