Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Въвеждат норма за количеството месо в колбасите ни

Въвеждат норма за количеството месо в колбасите ни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Стандарт за колбасите

Нова норма за количеството месо, което задължително трябва да има в колбасите, ще бъде въведена у нас. Според новото изискване месото в кренвиршите и надениците трябва да е минимум 50 процента от цялото съдържание.

За да носи един колбас етикет наденица, каймата в него задължително трябва да е между 70 и 80 процента, обясни Лора Джупарова от Министерството на земеделието и храните пред bTV.

На подобен принцип действа настоящия стандарт Стара планина, но той не е задължителен, докато новата норма ще обхване всички колбаси на пазара.

Ще бъдат въведено и минимално задължително количество мляко и при млечните продукти. Обмисля се подобен закон за шоколадовите изделия и безалкохолните напитки.

Новите правила за изготвени от Министерството на земеделието, а целта им е да се преодолее двойния стандарт при храните. В Италия например има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. У нас се предлага това съдържание да е 5%.

Овкусителите, оцветителите и други добавки нямат никаква хранителна стройност, но са калорични и ако се натрупат в тялото, могат да предизвикат здравословни проблеми, коментира професор Донка Байкова пред Нова телевизия.

Колбасите трябва да са източник на желязо, което директно влиза в кръвообръщението и синтезира производството на хемоглобин, добавя още експертът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати