Как да си направим барбекю на двора
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да си направим барбекю на двора

Как да си направим барбекю на двора

Топлината в дома винаги е била смятана за символ на семейното щастие и богатство. Огънят – това е стихия, която можете да гледате до безкрайност. Успокоява и облекчава безпокойството. Танцуващите пламъци очароват, сгрявайки не само тялото, но и душата.

Хиляди години, независимо от прогреса на обществото, огнището има уникалното свойство да събира хората наоколо. Вечерта, прекарана със семейството или приятели в близост до барбекюто, за вкусни пържоли, чаша вино или кафе, усещате облекчение от умората и ви зарежда с добра енергия.

Много важно за нормалното функциониране на барбекюто е неговото местоположение. Идеалният вариант е да се намира до зоната за отдих – беседка, тераса или друго подобно кътче в двора. Но ако нямате, то тогава под някакъв навес и да направите маси и пейки.

Размерът на барбекюто зависи от размера и капацитета на обекта, а за избора на място голяма роля играе достъпността до вода и дърва.

При изграждането на барбекю трябва да спазвате определени изисквания:

А) По отношение на къщата, мястото за барбекю да е разположено по посока на вятъра, така че димът да не навлиза в къщата. Не е желателно наблизо да има храсти и дръвчета, те могат да пострадат от прекомерната топлина;

Б) Ако пещта е отворена, не трябва да се поставя близо до къщата. В близост до барбекюто не трябва да се съхраняват лесно запалими вещества;

В) Площадката под него е желателно да бъде павирана, в противен случай тревната площ ще бъде стъпкана. Ако барбекюто е на известно разстояние до масата, е необходимо да се направи пътечка;

Д) Понякога събиранията могат да продължат до късно вечер, необходимо е да се реши и въпросът с осветлението;

За изграждане то на градинско барбекю използвайте естествен камък или тухли. Основният елемент е чугуненото желязо с кутия за въглища и решетка. Най-добре е решетките да бъдат сменяеми, винаги да се сменят за почистване и да се прибират след края на летния сезон, за да не ръждясват.

С помощта на амортисьори е възможно да се регулира притокът на свеж въздух, следователно и топлината на въглищата. Често градинското барбекю се допълва с шишчета, понякога дори и автоматични.

Стационарните пещи за барбекю са оборудвани с маса за рязане, рафтове за съхранение на съдове, понякога дори и мивка. Предвидени са куки, на които могат да се окачват всички необходими аксесоари – лопатки, щипки, четки.

Освен това има място, където можете да съхранявате сухи дърва. Често пещите за барбекю са оборудвани с отделение за пушене на месо и риба. Затова тези пещи се считат универсални, съчетават всички функции на барбекю.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати