Съдържанието на кренвиршите отврати дори земеделски производител

Състав на кренвиршите

Пера, човки и вътрешности и се прибавят към съдържанието на кренвиршите според ново видео в YouТube. Към хомогенната смес се добавят още кости, кожи и различните Е-та заедно с месото.

Когато видях как се правят кренвиршите, се отказах да ги ям, споделя земеделският производител Васил Василев.

Той споделя, че е виждал с очите си как в месокомбинат в България се добавяли остатъци от животни като кости, клюнове и нокти при производството на кренвирши. За да се постигне един цвят, се добавяли и бои.

Кренвиршите са сред най-масовите продукти на пазара и според Василев именно това е причината много от фирмите да прилагат този метод. Прави се заради парите, а месото е скъпа суровина.

Кренвирши

По-бедните семейства у нас често купуват този колбас, тъй като парите не им достигат за по-скъп. Кренвиршите по стандарт Стара планина са с по-висока цени, но при тях 82% от съдържанието е месо, казва Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите.

По регламент кренвиршите трябва да съдържат сол, захар, фосфати, аскорбинова киселина, черен пипер, индийско орехче, лед и вода.

Проблемът с липсата на стандарти при колбасите у нас е на път да се реши, тъй като родното министерство обмисля въвеждането на задължителни норми за количеството месо с кренвиршите и надениците.

Планира се по регламент колбасите у нас задължително да съдържат не по-малко от 50% месо. По този начин ще е ясно, че когато купуваме нещо месно, в него наистина преобладава вкуса на месото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати