Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Установи се какво е съдържанието на българските кренвирши

Установи се какво е съдържанието на българските кренвирши

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Кренвирши

Проверка на bTV показа какво е съдържанието на кренвиршите, продавани у нас. След видеото, в което се вижда, че към колбасите се добавят пера, човки и вътрешности, все повече хора са мнителни към месните продукти.

На етикетите не е описано какъв процент месо съдържат кренвиршите, но пък става ясно, че в тях има соев протеин, лактоза, гума гуар, мононатриев глутамат, натриев нитрит, модифицирано нишесте.

В зависимост дали са от свинско или пилешко месо, цените варират между 5.21 и 19.93 лева на килограм.

В по-евтините кренвирши най-високо е съдържанието на соята – протеин, но растителен, обяснява Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Останалите Е-та, които са добавени, не са повод за параноя, казват още експертите. Мононатривият глутамант се използва за интензивен вкус, гума гуарът е вид колаген, а натривият нитрит е консервант, който обаче във високи дози може да бъде токсичен.

Някои от пробите са показали и че месото е било заместено от нишесте - картофено, модифицирано нишесте. Този продукт не е забранен за влагане и е безопасен за консумация във всякакви количества.

Проверката показа и че в кренвиршите по стандарт Стара планина има доста по-ниско количество на Е-та, макар че натривият нитрит отново присъства.

Нито една от съставките не е опасна за здравето на потребителя. Нито една! Откакто свят светува в месопреработката натриевият нитрит се влага с две цели – цветообразуване и консервиране на продукта, изтъкна Вътев.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати