Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Кое месо поевтиня и кое поскъпна за една година

Кое месо поевтиня и кое поскъпна за една година

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Пилешки бутчета

Свинското месо е продуктът, който е паднал най-драстично през последната година, показват данните на Центъра за изследвания в селското стопанство. Цените за килограм да паднали със средно 20% спрямо същия период през 2017-та.

През март и април тази година средната цена на кланично тегло е била 2.86 лева. През май и юни е имало леко показване между 2.90 и 3.30 лева.

Но макар и да е имало спад на свинското на борсите на едро, на пазарите на дребно месото е запазило стабилни стойности. Килограм свински бут се е продавал за между 7-8 лева, а плешката се е продавала за между 6-7 лева за килограм.

Експертите прогнозират, че това равнище на свинското ще се задържи през цялата 2018-та. Няма предпоставки за драстичен спад в цените, тъй като европейските пазари стойностите се запазват.

За последната година у нас е произведено 71.3 хиляди тона свинско, а за 2018-та се предполага, че производството ще достигне 73 хиляди тона.

За сметка на по-евиното свинско обаче, телешкото е отбелязало скок в стойностите за последните 12 месеца. У нас цената му на килограм е с 2% нагоре като е достигнало 4.90 лева за кланично тегло.

Непроменени остават цените на пилешкото место както у нас, така и в ЕС. За последната година стойностите са се задържали на средно 4.08 лева за килограм. Прогнози за увеличение на производство се прави само за месото на бройлерите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати