Диацетил - тихият враг, скрит в любимите ни храни

1 от 13 Снимки
Пуканки за микровълнова

Диацетилът е органична съставка, която е продукт на ферментация. Той се среща естествено в някои растителни храни и млечни продукти, но може да бъде получен и по синтетичен път. Отличава се с наситен маслен аромат и това е причината да бъде поставен в много храни, които ще намерите на пазара.

На практика синтетичният диацетил може да присъства в почти всички стоки, които бихте си купили от магазина за закуска, обяд или вечеря. Веществото се използва за подобряване на мириса или вкуса на голям брой продукти, сред които глазури, желатин, извара, сметана, масло, маргарин, пуканки, чипсове, снаксове, сосове, бисквити, тестени изделия, шейкове и др.

То е една от добавките, които присъстват в пуканките за микровълнова печка. Открито е и в течностите за електронните цигари.

Въпреки че диацетилът се употребява широко в хранителната индустрия, много изследователи го намират за крайно вреден. Допуска се, че когато се приема в големи количество и регулярно, той може да навреди на мозъка и да допринесе за заболявания като Алцхаймер, както и за тежки проблеми на дихателната система.

Днес, макар и някои производители на храни да се опитват да го премахнат от продуктите си, в много други изделия той продължава да присъства, като името му може дори да не е написано на етикета.

Възможно е присъствието му в дадената стока да е загатнато само като изкуствен ароматизатор. Затова специалистите по хранене съветват да се откажем от тези продукти или поне да ги избягваме.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати