gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сандвичите са изобретени от Николай Коперник

Сандвичите са изобретени от Николай Коперник

сандвичи

Всички знаят, че Николай Коперник е прочут астроном, откривател на хелиоцентричната система. Но малцина са наясно, че то й е бил и специалист по медицина.

Две години подред той изучавал медицина в университета в италианския град Падуа. Той така и не завършил образованието си, но успял да приложи знанията си на практика.

Чичо му, който бил епископ, го назначил за каноник и същевременно за комендант на Олиштинския замък. Крепостта била обсадена от рицари на Тевтонския орден и тъй като обсадата продължила дълго, започнала епидемия.

Докторите в крепостта не можели да овладеят болестта, Коперник също се включил, но не успял да излекува болните. Тогава той решил да направи научен експеримент, който и до днес се прилага в САЩ и в Англия.

Ученият разделил хората на няколко групи и се разбрал с тях всяка група да яде различни неща, посочени от него. Оказало се, че не се разболяват само хората, които не ядат хляб.

Сандвичите са изобретени от Николай Коперник

Но тъй като това била основната храна в замъка, нямало как да се откажат от него. Допълнителният анализ на ситуацията показал, че преди да изядат хляба, хората често го изпускали и след като го отръсквали от мръсотията, го изяждали.

Така заразата се разпространявала. За да се вижда мръсотията по хляба, Коперник казал на всички да си мажат хляба с масло. Така, когато някой изпускал парчето си хляб, калта полепвала по маслото и човекът я махал.

Епидемията била овладяна, а маслото с хляб така се харесало на жителите на крепостта, че те започнали постоянно да си мажат хляба. След време някои хора започнали просто да си слагат парчета месо или риба върху хляба, без да го мажат с масло.

Рейтинг

5 8
4 5
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
BlueDiamond
BlueDiamond
19.02.2013 22:21
Думата сандвич идва от името на лорд Сандвич. Смята се, че той, поради факта, че бил много зает човек, политик и заклет комарджия, често прекарвал нощите играейки комар и поръчвайки месо между 2 филии хляб. Скоро неговите колеги по маса започнали да поръчват същото като Сандвич, така можели да ядат без да прекъсват играта си на карти. Смята се, че оригинално поръчваното месо от лорд Сандвич е било телешко. Думата сама по себе си означава, пясъчно място, а самия лорд Сандвич няма нищо общо с града. Първият лорд Сандвич е възнамерявал да вземе титлата лорд Портсмут, но в последствие променя мнението си в чест на завръщането на Чарлс 2. Флотата която той командва при потеглянето си за да вземе Чарлс 2 тръгва от брега покрай град Сандвич, което означава, че със същия успех сега можеше да ядем Портсмут , а не сандвичи. Думата сандвич в последствие разширява значението си, в смисъл на нещо притиснато между 2 други неща.
Въпреки, че популярността на сандвичите дължим основно на лорд Сандвич, всъщност той не е изобретател на тази храна, известно е, че по подобен начин се е ядяло от векове. Във Франция е обичайно да се сервира черен хляб с остатъците от предишната вечеря, дори в Римската империя се е ядяло хляб с резен месо.
През 2003 11-тия лорд Сандвич създава фирма за сандвичи с продукти от местни производители.
Най-известния лорд Сандвич всъщност е четвъртия, на чието име капитан Кук нарича Сандвичовите острови, сега известни като Хавай.
Векове след раждането на идеята, сандвичите са се доразвили във всевъзможни вариации. Различни видове хляб, месо и зеленчуци се комбинират със сосове и зеленчукови кълнове. Топли и студени всеки може да открие сандвич по своя вкус. Те са практична, вкусна, полезна и лесна за приготвяне храна.
1
0
Точица
Точица
19.02.2013 11:38
да, къде са заслугите на пича Сандвич??
0
0
аз
аз
19.02.2013 10:45
а къде оставихме добрият стар лорд сандвич. историята има продължение...
0
0
Сладък
Сладък
19.02.2013 09:52
Филията от детството, мммм...........
0
1