Ето колко продължава стимулиращият ефект от чаша кафе

Ето колко продължава стимулиращият ефект от чаша кафе

Кафе

Кофеинът е най-силният стимулатор за нервната система, като малко хора могат да започнат деня си без чаша кафе. Това е най-бързият начин за ободряване, но ефектът му не продължава дълго.

Ново проучване показва, че действието на кофеина върху организма продължава няколко минути след консумация. Ефектът се отразява върху сърдечния ритъм, повишава леко кръвното налягане, тонизира и прави тялото по-енергично.

Но този ефект ще е на лице, докато кофеинът не се разгради напълно от тялото. Неговото разграждане зависи от няколко фактора, като основният е бързината на метаболизма на съответния човек.

Минимални количества кафе могат да бъдат открити до 10 часа след консумация в човешкото тяло, но те са твърде ниски, за да доведат до стимулиращия ефект на кофеина.

Кофеин

От друга страна, отчита се, че ефектът от кафето се усеща най-силно между 15 и 45 минута след консумация. След този период обаче кофеинът се разпада и тонизиращият ефект отслабва.

До 45 минути, след като сте си изпили кафето, ефектът му ще е изчезнал. Но ако си сипете втора чаша и прекалите с консумацията на кафе през деня, ще изпитате страничните ефекти от кофеина – нертвност, повишена чувствителност и чести позиви за уриниране.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати